latinica  ћирилица
07/01/2018 |  18:20 | Аутор: РТРС

Пуповац: Нема разлога за анимозитет предсједнице према СНВ-у

Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) и заступник у Сабору Милорад Пуповац поново је изразио жаљење због недоласка предсједнице Колинде Грабар Китаровић на традиционални божићни пријем тог вијећа и истакао да му није познато да ли је разлог њеног недоласка постојање некаквог личног анимозитета.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Пуповац је рекао да би сви у СНВ-у вољели да је била са њима она или друга особа која би је представљала.

Поручио је да је јеврејској и српској заједници у Хрватској потпуно неприхватљиво да било гдје постоји нека плоча или знамење у којем се величају поздрави усташког покрета и да ће комеморација у Јасеновцу ове године бити одржана у миру.

Навео је да очекује да буду уклоњене све плоче и називи улица као што је она што носи назив по Милу Будаку.

- То је врло озбиљан разлог за разговор и дјеловање. Нема никога озбиљног у свјетском политичком миљеу који има било коју врсту разумијевања за такве појаве - рекао је Пуповац, и додао, да очекује да ће спорна спомен-плоча бити уклоњена до априла ове године".

На констатацију да Грабар Китаровићева ниједном није присуствовала традиционалном пријему и на питање ради ли се ту можда о личном анимозитету, Пуповац је рекао да му није познат разлог за постојање анимозитета између предсједнице и српских институција.

- Мени није познат разлог да би међу нама или нашим институцијама било анимозитета. Тамо је било људи из веома десног и веома лијевог политичког спектра, и побожних хришћана и оних који бране грађанске вриједности јер сматрају да је то једна од цивилизацијских тековина - рекао је Пуповац.

Упитан да ли је са предсједницом разговарао о неспоразуму у вези са писмом које јој је упутио, а у којем је навео да у Хрватској расте мржња према мањинама, Пуповац је рекао да није било прилике за разговор са њом лично, али да је разоварао са њеним сарадницима.

- Што се тиче кривице, као што је јуче у проповједи митрополит загребачки рекао, да увек прво гледамо гдје смо ми криви, тражимо кривца у себи, па тек онда што је дошло с друге стране. Ја не избјегавам сусрет с властитом кривицом, то не припада мом свјетоназору. Немамо спремности сусрести се с властитом одговорношћу, с нашим паклом. То је најважније истакнути ових дана, независно од тога када славимо Божић - јасан је Пуповац.

Говорећи о односу Пантовчака и мањина, Пуповац каже да је дијалог са предсједницом започет, да се надао да ће он бити настављен како би се људи суочили са чињеницама око говора мржње и насиља, али да се то није догодило.

- Писмо нисам писао због себе, него због опште бриге и других мањина, због људи који имају критичко мишљење и који се боре за отворено друштво. Дијалог се није наставио, али се надамо да хоће јер је то обавеза свих нас, посебно нас који смо се заклели на Устав - рекао је.

Осврнувши се на долазак премијера Андреја Пленковића на божићни пријем, Пуповац је рекао да су се људи из свих друштвених група окупили у великом броју, те да изразито поштује чињеницу да се он задржао дуго након протоколарног дијела.

Упитан да ли га је стид због чињенице да 160 повратничких породица још нема струју, Пуповац каже да због тога одговорност осјећају и премијер и он.

- Када смо га упознали с чињеницом да нема струје и воде тамо гдје их је некада било, Влада и премијер осјећају одговорност. ХЕП завршава годину са 3,3 милијарде куна и несхватљиво је да не може да ријеши тај проблем - каже Пуповац.

Говорећи о плановима, Пуповац каже да ће се прво посветити изградњи инфраструктуре, формирању фонда за помагање одређеним подручјима без обзира на то да ли је ријеч о Мађарима, Хрватима, Србима.

- Није могуће да српске мањинске школе нису службено признате, Уставни закон о ћириличном писму треба бити поштован, не само у Вуковару, него и од Врбовског, Војнића, Вргинмоста, Глине, па до Двора немате двојезичне табле, а био би ред да их има. Тежићемо да се то догоди, да се поштује закон и Устав и да се не изазову неспоразуми с људима чије страдање треба поштовати - закључио је Пуповац.

Извор: РТС