latinica  ћирилица
07/01/2018 |  10:39 | Аутор: РТРС

Примарни циљ - повезати привреду и средње стручно образовање

Стратешки циљеви у области високог образовања јесу креирање студијских програма према потребама тржишта рада, интернационализација високог образовања и унапређење студентског стандарда, наводи министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручује да је примарни стратешки циљ Министарства унапређење квалитета васпитно-образовног система, те да је у законским рјешењима посебан акценат стављен на повезивање привреде и средњег стручног образовања.

Малешевић истиче да средње стручно образовање мора оспособити појединца за посједовање квалитетних знања, вјештина и компетенција потребних тржишту рада и послодавцима, односно привреди, јер има кључну улогу у развијању људских ресурса, с циљем постизања привредног раста и запошљавања.

"Планирано је да у првом кварталу наредне године буде усвојен приједлог закона о средњем образовању и васпитању, којим је, прије свега, прописано да се у школи, ради вредновања квалитета образовно-васпитног рада, спроводи самовредновање и спољашње вредновање рада школе", напомиње Малешевић.

Он наводи да је нови пропис у приједлогу закона да школа, у складу са могућностима, организује васпитно-образовни рад за ученике којима је изречена мјера - упућивање у васпитно-поправни дом.

Истичући да је планирано доношење закона о високом образовању и закона о култури, Малешевић оцјењује да би овим законима значајно биле унапријеђене те области.

"Пред нама је и реорганизација Републичког педагошког завода и Завода за образовање одраслих. Циљ је да додатно оснажимо Републички педагошки завод како би већ од наредне године био носећа карика у развоју квалитета у образовању. План је да овај завод прерасте у завод за стручно образовање, који ће бити спона између школа и привреде", каже Малешевић.

Малешевић најављује да ће приоритет у овој години бити обнова подручних школа, затим доградња бањалучке Основне школе "Бранко Радичевић" и ОШ "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи, али и санација три павиљона Студентског центра у Бањалуци, на којима је посљедње невријеме направило велику штету.

"Приликом недавне посјете министра просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младена Шарчевића, договорено је да се приликом организовања обука за наставнике и директоре у Србији у њих укључи и дио наставника и директора из Српске", истиче он.

Договорена је подршка талентованим ученицима из Српске - да они под једнаким условима користе услуге центара изврсности у Србији, а ту је и подршка Србије приликом оснивања ових центара у Републици Српској.

Потребно је и да се настава у Српској осавремени примјеном информационих технологија, те су основне школе у оквиру програма "Доситеј" опремљене са 17.950 рачунара за ученике и 1.350 рачунара за наставнике.

Стратешки циљеви у области високог образовања јесу креирање студијских програма према потребама тржишта рада, интернационализација високог образовања и унапређење студентског стандарда.

"Покушали смо да радимо на законским рјешењима у овој области, али смо наишли на отпор. Ипак, сматрам да смо договорима успјели пронаћи рјешења, те да ћемо у другом кварталу ове године донијети закон о високом образовању, са којим је у вези и Закон о звањима", наводи Малешевић.

Подсјећа да је донесен и Закон о основном васпитању и образовању, којим су први пут дефинисани исходи учења који описују шта ученик треба да зна, разумије и може да обавља на основу завршеног процеса учења у овом нивоу образовања.

Дефинисано је и васпитање и образовање дјеце са посебним васпитно-образовним потребама по индивидуалним образовним програмима, те ангажовање лица-асистента као подршке ученику са сметњама у развоју и тима за подршку надареним ученицима.

Када је ријеч о култури, предузете су ативности са циљем дигитализације музејске грађе и културног насљеђа, у чему ће велики значај имати подршка Србије.

"У складу са Протоколом о сарадњи Војводине и Републике Српске, који су потписали предсједници Владе Републике Српске и Покрајинске владе, војвођански Секретаријат за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама и Министарство просвјете и културе планирају у јануару потписивање меморандума о сарадњи", истиче Малешевић.

На основу протокола о сарадњи институција културе Српске и Србије, у Бањалуци ће ове године гостовати три оперске и три балетске представе, чија се реализација очекује од марта, а заузврат ће национално позориште Српске играти шест представа у Београду.

С циљем ширења читалачке публике, реализоване су одређене кампање, као што је "Читајмо заједно", којом се жели не само подстаћи читање, већ и помоћи домаћем издаваштву, те попунити библиотечки фондови у неразвијеним општинама.