latinica  ћирилица
07/01/2018 |  09:42 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Пронађено светилиште које крије "минијатурни модел универзума"

Мексички археолози ископали су камено светилиште у језеру на вулкану у Мексико Ситију и утврдили да је ријеч о "минијатурном моделу универзума".
Камено светилиште (Фото: Arturo Cruz/Terrsat Cartografia) -
Камено светилиште (Фото: Arturo Cruz/Terrsat Cartografia)

Национални институт за антропологију и историју саопштио је да се камен налазио у центру природног језера изнад вулкана Ицаксиватл на 3.900 метара надморске висине.

Истраживачи вјерују да је камен дизајниран тако да плута на површини воде, са циљем да се истакне значај средњеамеричког мита о настанку свијета у којем се каже да је Сипактли (морско чудовиште) плутало на древним водама и да су од његовог тијела настали небо и земља.

У близини су пронађени декоративни елементи повезани с дугом бога Тлалока.

"Постојање камена у центру природног језера и оптичког ефекта у оквиру којег вода рефлектује одраз структуре, указују на то да је ријеч о мјесту исконског времена и простора, односно 'минијатурном моделу универзума'", истакли су истраживачи.

Претпоставља се да је у питању мјесто за контролу воде из оближњих извора који су наводњавали језеро и мјесто за извођење ритуала.

Научници кажу да је ријеч о дијелу базена Нахуалак, који се састоји од два подручја.

Први и главни је сезонско језеро с правоугаоним храмом, саграђеним од камена без било којег типа цемента, који је познат као тецакуалко и направљен је у предлатинско доба. Удаљен је 150 метара од новооткривеног каменог светилишта, а изнад њега се налазе врела воде.

Извор: Агенције