latinica  ћирилица
07/01/2018 |  08:29 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

У Аустралији се топи асфалт, температура 46 степени!

Температуре у Аустралији достижу 46 степени Целзијусових, а становницима те државе издато је упозорење да не излазе за вријеме највећих врућина.

Температуре су толико високе да су поједини корисници Твитера објавили фотографије на којима се види да се катран у асфалту топи, усљед чега је на ауто-путевима дошло до стварања великих гужви.

На југу Аустралије и у престоници Канбери очекују се температуре до 38 степени Целзијусових, док се у појединим дијеловима очекује и 46 степени.

Аустралију су погодили и шумски пожари који су уништили зграде и угрозили тамошње становништво.

Због пожара у савезној држави Викторија издата је забрана паљења ватре на отвореном, као и на острву Тасманија.

У предграђу Мелбурна избио је велики пожар, који је прогутао неколико зграда, јавља Ројтерс. Комесар за хитне службе Аустралије, Крег Лепсли, рекао је да су пожар узроковале високе температуре и суво вријеме, праћено јаким вјетровима.

Грађанима је поручено да потраже склониште, а стручњаци сматрају да је то безбједније него да житељи покушавају да побјегну и ризикују да их зароби пожар.

Око 400 кућа је остало без струје, а широм савезне државе Викторија јуче је пријављено више од 50 пожара, од којих су већина били мањи.

Извор: ТАНЈУГ