latinica  ћирилица
06/01/2018 |  21:20 ⇒ 07/01/2018 | 11:08 | Аутор: РТРС

Српска и Србија оснивају фонд за помоћ Србима

Република Српска и Србија на корак су до формирања првог заједничког фонда у који ће бити прикупљан новац из више извора и затим усмјерен за помоћ Србима у окружењу и дијаспори, пише Глас Српске.
Нови Сад - састанак Вучића, Додика и представника Срба из региона - Фото: РТРС
Нови Сад - састанак Вучића, Додика и представника Срба из регионаФото: РТРС

Успостављање фонда предвиђено је декларацијом о опстанку српског народа коју припремају стручни тимови из Српске и Србије. Коначан текст документа требало би да средином наредног мјесеца буде достављен на усвајање у Народну скупштину Републике Српске и Народну скупштину Србије.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је за Глас Српске да је једна од најважнијих ствари коју предвиђа декларација формирање заједничког фонда који ће имати своје управљачке органе и у којем ће процедуре морати да буду строго поштоване.

- Новац ће бити прикупљан из различитих извора. То ће бити буџети, донације и други извори, а биће усмјерен за помоћ Србима ван Србије, односно у окружењу и дијаспори. Фонд ће дати могућност да кроз програме тамо гдје постоји српска заједница, на примјер у Албанији, финансирамо српску школу или професоре српског језика који ће тамо отићи да раде. То нисмо имали до сада, а то је можда најквалитетнији пројекат - рекао је Додик.

Сједиште фонда би, према постојећим идејама, требало да буде у Сремским Карловцима.

- То је мјесто које се симболички идентификује као престоница српске културе и писмености. Мислим да ће фонд имати посебан значај за све Србе изван Србије - закључио је Додик.

Декларација о заштити и опстанку српског народа ће, како је рекао предсједник Републике Српске, популарно имати тај назив, али ће формално бити анекс Споразума о специјалним и паралелним везама између Српске и Србије.

- Посао је при крају. Ријеч је о свеобухватном акту о чијем тексту постоји велика сагласност стручњака из различитих области. Неки већ и критикују доношење тог акта, а нису ни прочитали шта у њему пише и шта су његове намјере - рекао је Додик и као важну чињеницу подвукао да ће парламенти Српске и Србије усвојити идентичан акт.

Потпредсједник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Звонимир Јовановић поздравио је идеју о формирању фонда и заједнички рад Србије и Српске на декларацији за коју сматра да ће дати велики допринос српском заједништву.

- То је права идеја и драги му је да се коначно нешто ради за интерес српског народа. До сада нисмо имали неки стратешки циљ - рекао је Јовановић који је и предсједник кровне организације Срба у Швајцарској.

Декларација ће се, према ранијим најавама, фокусирати на права на употребу српског језика и ћириличног писма, изучавање и његовање српске културе и историје, српске слободарске традиције и очување националне географије. Односиће се и на право на очување и заштиту српског културно-историјског насљеђа и право на информисање на српском језику. Званичници Републике Српске и Србије су у неколико наврата истакли да ће декларација допринијети очувању српског националног интереса у региону.

Извор: Глас Српске