latinica  ћирилица
06/01/2018 |  16:59 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

На платоу Храма на Врачару обављено паљење бадњака; Богослужења у свим црквама

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је вечерас бадњак на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, а потом је обављено паљење бадњака.
Београд: Запаљен бадњак - Фото: СРНА
Београд: Запаљен бадњакФото: СРНА

Патријарх Иринеј је у обраћању након паљења бадњака посебну поруку упутио мајкама да рађају дјецу и тако изврше свету обавезу и дужност.

Патријарх ски је рекао да је та заповијест божија не само дужност, него и велика част - бити сарадник божији у стварању и рађању новог живота.

- То је велика част коју је Бог наменио родитељима и мајкама. Зато нека се радују све мајке које дјецу рађају у овоме свијету и пуне земљу божију јер је то заповијест божија коју треба да чују све мајке наше и да се радују што им је Господ дао ту част да се мајком називају - рекао је партијарх Иринеј.

Његова светост каже да су благословене све мајке код нас и у свијету које рађају дјецу - да благослов божији испуни све нас, наше домове и срца.

Патријарх Иринеј је пожелио да у свијету и у нашој отаџбини завлада мир и слога, онај мир који је Господ донио својим рођењем.

Патријарх српски је поздравио окупљене уз традиционални поздрав "Христос се роди".

Претходно је у малој цркви Светог Саве на Врачару у присуству бројних вјерника служена Света архијерејска литургија.

Патријарх ће сутра, на Божић, у 9.00 часова, служити Свету архијерејску литургију у крипти храма, а ломљење чеснице биће обављено у 12.00 часова на платоу испред Храма, саопштено је на сајту Храма Светог Саве.

У свим православним црквама у Новом Саду и Сремским Карловцима данас се обављају богослужења поводом Бадњег дана.

Пред бројним вјерницима свештенство у новосадским и сремскокарловачким црквама служи вечерње, којем су претходиле литургије.

Богослужења трају у новосадској Саборној, Успенској, Алмашкој, као и Николајевској цркви.

Истовремено, богослужења се одвијају из Вазнесењској цркви у новосадском преграђу Клиси, Цркви Светих Кирила и Методија у насељу Телеп, Светојовановској на Детелинари, као и Светосавској цркви на Новом насељу.

Кад су у питању Сремски Карловци, богослужења на Бадњи дан служе се у Саборној цркви и Манастиру Ваведења Пресвете Богородице.

По традицији, са првим вечерњим часовима пред многим новосадским црквама биће паљени божићни бадњаци.

У освим црквама, сутра, на најрадоснији хришћански празник Божић, биће служене божићне литургије.

На новосадском Тргу слободе данас су Новосађанима дијељени бесплатни бадњаци, које сваке године организује Јавно предузеће "Национални парк Фрушка гора".

Бадњаке су Новосађанима дијелили директор "Националног парка Фрушка гора" Радослав Крунић и члан Градског вијећа за културу Далибор Рожић.

Бадњаци су раније припремљени у оквиру редовног газдовања храстовим шумама, како би се сузбила бесправна сјеча младих храстових изданака.

"Национални парк Фрушка гора" обезбиједио је укупно 11.000 бесплатних бадњака.

Осим грађанима Новог Сада, бесплатни бадњаци дијељени су данас и у општинама Шид, Сремска Митровица, Беочин, Ириг и Сремски Карловци.

Извор: СРНА