latinica  ћирилица
06/01/2018 |  15:49 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Упркос препрекама постигнути добри резултати

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је стабилизација буџета упркос разним блокадама највећи успјех Владе Републике Српске у протеклој години.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Успјели смо буџет да доведемо у једно сасвим другачије стање у односу на претходни период. Измирили смо све обавезе према пољопривредницима и имамо сасвим другачије и лежерније стање у којем смо успјели, упркос силним политичким, економским и финансијским препрекама, да постигнемо добре резултате - рекла је Цвијановићева за БХРТ.

Као неуспјех Цвијановићева је издвојила пропуштену прилику за отварање питања повезивања образовања са потребама тржишта рада, истичући да се то не односи само на прошлу годину.

- Недовољно храбро смо се понашали према томе. Више смо размишљали о томе на какве отпоре ћемо наићи него о томе коју добит ћемо имати. Бавићемо се тим питањем и морамо да школујемо људе за које знамо да ће имати посао - појаснила је Цвијановићева.

Она је напоменула да треба показати више храбрости и престати производити кадар за који се већ унапријед зна да неће добити посао бар за 10 година, који постају незадовољни грађани Републике Српске.

Премијерка Српске је изјавила да Влада ради на стварању претпоставки да се смањи број оних који желе отићи из Српске. Цвијановићева је навела да је за то неопходна комбинација мјера, те да су послодавци врло јасно рекли да морају повећати плате у реалном сектору ако желе да људи овдје раде, а не да исте послове раде негдје другдје.

- Исто тако је неопходно и да је бољи амбијент у здравству да би се људи задржали да раде овдје, а не да иду у иностранство - рекла је Цвијановићева за БХРТ.

Она је напоменула да се миграција догађа свуда у региону, да из земаља које су чланице ЕУ одлази велики број људи на друге просторе Уније или у неке треће земље, а као примјер навела је Хрватску.

Према њеним ријечима, реформе помажу Влади Републике Српске у раду, а подразумијевају различите ствари попут стварања бољег пословног амбијента.

- Направили смо одређене меморандуме и са пословном заједницом и са синдикатом да бисмо отклањали препреке бржем и бољем економском расту - објаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да се не осјећа добро због одласка људи, али је довела у питање број од 68.000 оних који су у посљедње четири године срећу потражили ван Републике Српске, те да сматра да та бројка није провјерљива.

Цвијановићева је истакла да се не смије занемарити чињеница да се у Републици Српској биљежи раст броја запослених, те да, према подацима из септембра, у Српској има 263.476 запослених.

- Наш циљ је био да достигнемо бројеве које смо имали прије избијања свјетске економске кризе, која нас је пратила низ година и сада смо на добром путу. Ако смо прошле године забиљежили раст од 3,5 одсто, ми морамо да остварујемо веће стопе раста да бисмо успјели обезбиједити бољи животни стандард и морамо бити стрпљиви - оцијенила је премијерка Српске.

Она сматра да Влади могу да помогну и кредити, посебно они са развојном димензијом која ће омогућити да се инвестира у одређене области, које ће као посљедицу вући за собом неке секторе у привреди.

- Кроз програм економских реформи управо смо дефинисали кључне ствари како доћи до повећања броја запослених и како то повећање обезбиједити у реалном сектору. То јесте приоритет и ми успијевамо у томе. Сав овај број новозапослених углавном се односи на реални сецтор - напоменула Цвијановића.

Она је нагласила да су приоритет радници у реалном сектору али и да ће, када основица плате буде боља и стабилније прилике, допринијети расту свих плата.

Цвијановићева је подсјетила да је на захтјев послодваца уведен неопорезиви дио доходка од 200 КМ што је омогућило да у привреди остане више од 90 милиона КМ.

- Ми смо се одрекли прихода рачунајући да је важно да тај новац остане у привреди и да могу обезбиједити ново запошљавање и ширити привредне активности. Тражили су, а то смо урадили заједно са пословном заједницом, да се евидентирају сви парафисклани намети и сада полако рашчишћавамо ту листу. Неке ће ствари бити потпуно укинуте, а негдје ће оптерећење бити смањено - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила на недавно потписани документ са послодавцима који се односи на потпуну рефундацију породиљског одуства у бруто износу за запослене мајке.

- Већ смо направили ходограм и преузели на себе нето финансирање, а остала је обавеза око пореза и доприноса. И они знају да све ствари не могу урадити одједном - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Владе Српске је истакла да та мјера представља надоградњу која не би била могућа да претходно није урађен дио посла, те је нагласила да се већ осјети постојање бољег пословног амбијента што потврђују и сами привредници.

Извор: СРНА