latinica  ћирилица
06/01/2018 |  11:42 | Аутор: РТРС

Срби на Космету у сјечи бадњака, уз надзор полиције

Православни вјерници на Косову и Метохији данас прославлају Бадњи дан на традиционалан начин, сјечом и уношењем бадњака у домове и породичним окупљањима око бадњака.
Православни вјерници на Косову и Метохији данас прославлају Бадњи дан на традиционалан начин - Фото: СРНА
Православни вјерници на Косову и Метохији данас прославлају Бадњи дан на традиционалан начинФото: СРНА

Одлазак Срба по Бадњак и сјечу надгледа косовска полиција.

Од раних јутарњих сати Срби у централном дијелу Косова одлазе у сјечу Бадњка на оближњим узвишењима у региону Грачаничког језера. У Великој Хочи, селима надомак Клине, Штрпцу и косовском поморављу, те у осојанској котлини у општини Исток Срби сијеку бадњаке, како традиција и обичаји налажу.

Петко Милетић, који са четворочланом породицом једини живи у Опрашкама, селу удаљеном око пет километара од центра Осојана, каже за Срну да ће у том селу све док је њега и његовог сина Лазара /11/ у Опрашкама мирисати Бадњак чувајући његов дом и вјеру да ће се расељени вратити у ово село.

Сјеча бадњака се обавља углавном организовано у српским срединама на сјеверу Косова, посебно у сјеверној Косовској Митровици гдје ће се вечерас у Храму Светог Димитрија одржати централно паљење Бадњака, а сутра ујутро и централна Света Божићна литургија.

Литургију ће служити епископ рашко-призренски Теодосије, а присуствоваће и директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић.

Литургија ће бити служена и у Храму Светог Саве у јужном дијелу града, а служиће је парох Ненад Стојановић, као и у Храму Светог Николе у Приштини гдје ће литургију служити парох Саша Митровић.

Парох Стојановић каже за Срну да се нада да ће Бадњи дан и Божић протећи у миру, јер су до недавно комшије Албанци и посебно муслимани највећи Хришћански празник обиљежавали на свој начин.

У Божићној посланици патријарх Иринеј позвао је све вјерне да срцем и душом буду једно са многострадалним православним српским народом који вјерно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије, која му је дарована од Господа као вјечни залог.

Косовска полицијска служба је раније саопштила да ће током прославе Божића бити примијењене додатне мјере безбједности у свим срединама у којима живе Срби и да ће у складу са надлежностима учинити све да се очува потпуни мир.

Извор: СРНА