latinica  ћирилица
06/01/2018 |  09:21 | Аутор: РТРС

Бафет о економији САД: Није добро

Ворен Бафет види куда иде моћ америчког капитализма и, чини се, нема добра предвиђања.

Бафет, као трећа најбогатија особа на свијету, тежак више од 86 милијарди долара, рекло би се, знао је како да окрене тај систем у своју корист.

Ипак, Бафет каже да постоји велики пробем с тим економским системом који га чини краљем – многи појединци трпе због оних који енормно профитирају.

Он је указао и на Форбсову листу 400 најбогатијих:

"Богатство најбогатијих се увећало 29 пута од 1982. док се они који су радили и остали на мртвој економској тачки броје милионима. Царство богатих се не смањује, увећава се“, каже.

Амерички капитализам и они који су на врху не би требало да игноришу грешке система, каже Бафет.

"Систем данашњег тржишта је многе оставио без наде. Те разарајуће ефекте, међутим, могуће је побољшати. Богате породице требало би да воде рачуна о својим потомцима, а не само о талентима који ће вриједети на тржишту“, каже Бафет.

Такође, упозорава да ће посебан проблем бити радници који ће бити замијењени технолошким напретком.

“Ова игра је опасна, многи ће имати користи, али с тим у вези, многи Американци су оправдано забринути.“

На дужи рок, технолошки напредак је благослов за привреду. Али краткорочно, она узрокује незапосленост и немир код оних који губе посао због роботизације.

Ипак, поред упозорења, Бафет је оптимиста:

"Не сумњам да Америка може да обезбиједи богатство многима у наредним годинама, и пристојан живот свима. Не смијемо пристајтаи на мање“, рекао је он.

Ово није први пут да Бафет негативно говори о богатству. Раније ове године рекао је да проблем с економијом у милијардерима попут њега. Истакао је важност заштите и обезбјеђивања средстава за најугроженије и раднике који су постали технолошки вишак.

И ово што говори нису само ријечи. Бафет је познат као велики филантроп.

Извор: Б92