latinica  ћирилица
06/01/2018 |  09:03 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Ефикасни природни лијекови против опадања косе

Ефикасни природни лијекови против опадања косе Иако раст и опадање косе иду једно уз друго, губитак косе увелико зависи од свакодневног стреса и гена. Уколико имате такав проблем, треба да знате да постоје методе које ублажавају или спријечавају ову појаву.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Алое вера врло је ефикасно средство против опадања косе. Игра важну улогу у пХ равнотежи темена, продире дубоко у тјеме и подстиче раст косе. Одвојите пулпу од листа и утрљајте је у косу, односно теме. То радите 20 минута, а затим исперите косу. Овај третман обављајте двапут недјељно.

Индијска биљка ним (neem) позната је по антибактеријским својстима, побољшава прокрвљеност коже и елиминише бактерије из косе, тако да оставља чисто тјеме. Узмите неколико листова биљке и кувајте је у шерпи с водом, све док ниво воде не дође до пола. Охладите ову мјешавину и оперите њоме косу. Довољно је једном недјељно прати косу на овакав начин како бисте примјетили резултате и заштитили се од опадања косе.

Зелени чај је такође ефикасан у борби против опадања косе. Овај чај стимулише фоликуле косе и поспјешује њен раст. Три кесице зеленог чаја ставите у три шоље прокуване воде, а када се вода охлади, исперите њоме косу. Поступак понављајте двапут недјељно и зауставићете опадање косе.

Кромпир је укусно поврће, али мало људи зна да је користан и за косу. Мањак калијума у организму доводи до губитка косе, а кромпир надокнађује тај недостатак. Огилите кромпир и направите пире како бисте добили сок. Додајте једну супену кашику меда у тај сок, и нанесите га на косу и тјеме. Задржите смјесу на глави 15 минута, а онда исперите.

Сок коријандера користан је за косу јер подстиче њен раст. Узмите свјеже листове коријандера, ставите их у мало воде, а затим изгњечите како бисте направили густу пасту. Пасту одвојите како бисте добили сок, а затим га нанесите на косу и тјеме. Након пола сата оперите косу водом и благим шампоном. Понављајте ово двапут недјељно, и ваша коса ће бити свиленкаста и здрава.

Извор: Агенције