latinica  ћирилица
05/01/2018 |  16:25 | Аутор: РТРС

Ризик од оболијевања је већи након одстрањивања материце

Код жена које су биле подвргнуте хируршком одстрањењу материце или хистеректомији забиљежен је већи ризик за развој кардиоваскуларних обољења, чак и у случајевима када се не обави аднексектомија или одстрањење јајника, упозоравају амерички научници.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

У чланку објављеном у стручном часопису "Мenopause" научници с клинике Мејо у Минесоти упозоравају да је ризик већи ако се захват обави прије 35. године живота.

Они су пратили здравствено стање више од 2000 жена које су подвргнуте овој операцији. Подсјетили су да се очувањем јајника одлаже преурањена појава менопаузе.

У односу на жене из Минесоте које нису подвргнуте овој операцији, код бивших пацијенткиња примијећен је нешто већи ризик од развоја лошег холестерола, хипертензије, гојазности, срчане аритмије и болести коронарних артерија, тврде амерички научници.

Двадесет година након хируршког захвата ризик од повећаног крвног притиска код њих је износио 13 одсто, а од коронарних болести 30 одсто.

Показало се да је ризик код жена оперисаних прије 35. године живота био још већи. Могућност срчане слабости код њих је била повећана за 4,6 пута, могућност за развој коронарних болести за два и по пута, а примијећено је и очвршћавање и сужење артерија, у поређењу са женама које нису подвргнуте захвату.

"Ријеч је о најпотпунијим досад расположивим подацима који упућују на то да хистеректомија дугорочно носи ризик од оболијевања од кардиоваскуларних болести, чак и када се очувају јајници", рекла је гинеколог Шенон Томасо са клинике Мејо.

"Хистеректомија је други по учесталости велики хируршки захват који се ради код жена широм свијета, а разлози су бенигни и малигни" - подсјетила је докторка.

У Сједињеним Државама сваке године се обави 400.000 хистеректомија, најчешће због болних бенигних израслина, фиброида или миома материце, због неуравнотеженог менструалног циклуса, због спуштања материце и због ендометриозе, када је жљездано ткиво материце изван ендометрија, било гдје у тијелу.

Захват се обавља и у случају појаве злоћудног тумора утеруса или генетских предиспозиција на ту врсту карцинома. Ако је могуће, током операције се не одстрањују јајници, јер су истраживања показала да то повећава ризик од хроничних болести и од преурањене смрти.

Извор: Б92