latinica  ћирилица
04/01/2018 |  10:03 | Аутор: РТРС

Ново откриће: Намирнице које обнављају плућа бивших пушача

Исхрана богата парадајзом и воћем доноси низ здравствених користи, од смањења ризика за рак коже до јачања имунолошког система. По новој студији, те намирнице могу и да обнове функцију плућа бившим пушачима.

Сваке године отприлике 55 одсто пушача покуша да престане са пушењем. Престанак пушења драматично смањује ризик од плућних болести, од хроничне опструктивне болести плућа (КОПБ) до рака.

Здравље плућа након престанка пушења тема је која изазива велики интерес међу бившим пушачима и здравственим професионалцима.

Плућа почињу да зацјељују одмах након гашења задње цигарете, али процес потпуног опоравка је спор и може да траје годинама. Додатно, престанак пушења не брише у потпуности ризик развоја болести повезаних с пушењем.

Други фактор који треба узети у обзир јесте чињеница да плућа потпуно сазријевају између 20. и 25. године, а након 35. функција плућа полако почиње да слаби и дисање постепено постаје све теже. То се догађа јер мишићи с годинама губе еластичност, а алвеоле свој облик.

Истраживање научника из школе јавног здравља Џон Хопкинс у Балтимору показало је да исхрана богата парадајзом и воћем, посебно јабукама, смањује и ризик КОПБ-а бившим пушачима, истовремено и успорава природно слабљење функције плућа. Ово друго важи и за особе које никада нису пушиле.

Магични број је, како научници тврде, два парадајза и три свјеже воћке дневно.

Извор: Б92