latinica  ћирилица
03/01/2018 |  12:22 | Аутор: РТРС

Зашто нам стално цури нос, а нисмо прехлађени?

Посебно су томе склоне особе које пате од астме или екцема, а код појединаца из носа дневно "исцури" и између 300 и 400 милилитара течности, преноси Science Alert.
Фото: Илустрација -
Фото: Илустрација

Др Давид Кинг, професор са Универзитета Квинсленд, објаснио је да ниске температуре активирају природан механизам чија је сврха да загрије и овлажи ваздух који удишемо прије него што он доспије у плућа, како притом не би дошло до иритације ћелија.

"Када дишемо на нос, а спољна температура је испод нуле, ваздух на изласку из носног канала на путу према плућима најчешће досегне температуру од 26, а понекад и 30 степени. Влажност је у том тренутку већ око сто посто, без обзира на то колико је ваздух који удишемо хладан. То доказује у којој мјери нос ефикасно гарантује да ваздух који удишемо у плућа тамо доспије топао и влажан", објаснио је.

Хладан и сух ваздух стимулише нервне завршетке у носу који шаљу поруку мозгу, а тај важни орган на поруку реагује на начин да појача циркулацију у носу. Реакција носа на хладноћу дјелимично је рефлексна реакција нерава. Притом проширени крвни судови загријавају ваздух који пролази преко њих на путу према плућима.

Др Кинг истиче да је цурење из носа природна физиолошка појава те каже како је "појачано лучење воденог исцјетка неопходно да би се побољшало влажење и прочишћење ваздуха у хладном окружењу".

Извор: Б92