latinica  ћирилица
02/01/2018 |  08:47 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Лиснато поврће подмлађује мозак и спријечава деменцију

Већина деменција посљедица је оштећења мозга која се доступним методама лијечења не могу значајније залијечити, попут Алцхајмерове болести, нарочито раширене међу особама позних година.
Намирнице - Фото: Screenshot
НамирницеФото: Screenshot

Свакодневно конзумирање већих количина зеленог лиснатог поврћа могло би утицати на каснију појаву деменције или менталног пропадања, показало је ново истраживање америчких научника. Истраживање спроведено на групи особа треће животне доби показало је да је мозак оних који су свакодневно јели порцију од 100 грама куваног спанаћа, кеља и других лиснатих намирница или 200 грама зелене салате био као код 11 година млађих особа, у поређењу са групом која није уопште или је ријетко конзумирала ово поврће.

У тестовима памћења и интелигенције најбоље је прошла група која је дневно просјечно конзумирала једну и по порцију зеленог поврћа, пише Индепендент.

Др Марта Морис из Медицинског центра чикашког универзитета Раш, која је водила истраживање, резултате студије објавила је у стручном часопису Неурологy.

"Додајући прехрани свакодневно порцију зеленог лиснатог поврћа, на једноставан начин доприносите добром функционисању менталног здравља", казала је она.

"По подацима којима располажемо, број особа које ће обољети од неког облика деменције у сталном је и знатном порасту, с обзиром на продужење човјековог животног вијека. Управо због тога потребна нам је ефикасна стратегија да то спријечимо", упозорава Морис.

Научница је са својим колегама анализирала прехрамбене навике 960 особа, просјечно старих 81 годину. Нико међу њима није боловао од неког облика деменције, а научници су њихово стање пратили током готово пет година.

Након обављених годишњих тестова памћења и интелигенције, подијелили су их у пет група, зависно од тога у којој су мери конзумирали зелено лиснато поврће.

Најбоље резултате у тестовима показала је група чији су учесници конзумирали дневно једну и по порцију зеленог лиснатог поврћа, а код свих осталих резултати су били гори, зависно од количине конзумираног поврћа.

У десетогодишњем раздобљу брзина пропадања можданих функција код конзумената зеленог лиснатог поврћа била је спорија за 0,05 стандардних јединица годишње него код оних који су га јели у мањим количинама или га уопште нису конзумирали, а то значи да је њихов мозак функционисао као мозак особе млађе 11 година.

Др Морис истиче да храна сама по себи, уколико је нездрава, неће самостално резултирати развојем одређене болести, али квалитетнијом прехраном може се учинити пуно на подручју превенције. Додаје да храна коју конзумирамо, без сумње може знатно утицати на промјену ризика од настанка неке болести.

Деменција означава скуп различитих симптома попут слабијих вјештина језичког изражавања и говорних функција, перцепције, смањених когнитивних вјештина попут просуђивања и закључивања, а најизраженији је губитак памћења.

Извор: Агенције