latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:03 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Зашто метеори експлодирају прије него што ударе у Земљу? (ВИДЕО)

Ако сте икада пажљивије посматрали небо током ведрих ноћи, вероватно сте бар једном примјетили звијезде падалице, небеске објекте који се крећу привидно огромном брзином и иза себе остављају траг.
Метеор (Фото: Thinkstock) -
Метеор (Фото: Thinkstock)

Наравно, није ријеч о звијездама већ о далеко мањим чврстим тијелима која улазе у Земљину атмосферу, сагоријевајући притом усљед насталог тријења. Објекти величине каменчића шљунка обично изгоре врло брзо, док они величине неколико метара у пречнику доспију много ближе површини прије него што експлодирају.

Један од таквих догађаја била је Тунгуска експлозија 1908. године, током које је метеор ушао у атмосферу и експлозијом окончао свој пут изнад Сибира у Русији. Топлина настала усљед експлозије осјетила се шездесетак километара даље од тачке удара, толико снажног да су га забиљежили и сеизмолози у Великој Британији.

Процјењује се да је тај метеор био пречника већег од 36 метара и тежио готово 100 милиона килограма. Ударио је у Земљу брзином од око 54.000 километара на сат и експлодирао на висини од око 8,5 километара, при чему је ваздух око себе, за кратко вријеме, загријао на готово 25.000 степени Целзијусових. Сматра се да је експлозија била 185 јача од нуклеарне бомбе.

Сличан инцидент, иако далеко мањих размјера, догодио се у Чељабинску, такође у Русији, 2013. године. Овога пута научници су успјели да забиљеже колику је силу удар створио, колику количину свјетла и топлоте је метеор испустио, као и тачан састав његових остатака.

Извор: Агенције