latinica  ћирилица
27/12/2017 |  11:52 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Десет симптома које никада не би требало да игноришете

У зимском периоду сви смо склони прехладама, кашљу, боловима у грлу, али и малаксалости. Добро запажајте симптоме, а у наставку прочитајте које никако не смијете да игноришете.

1. Ничим изазван губитак килограма

Губитак килограма изазван промјењеном дијетом је једно, али ако се то деси без икаквих промјена у дневном режиму исхране треба да се забринете. Када је вријеме да се јавите љекару? Ако сте за мање од шест мјесеци изгубили 5 одсто од укупне тјелесне масе, на примјер ако имате 79 килограма и смршали сте четири, а уз то се брзо замарате и имате још неке сиптоме вријеме је да за то зна и ваш љекар.

2. Необичне грудвице на тијелу

Ако примјетите необичну грудвицу било гдје на свом тијелу, одмах се јавите љекару. Иако алармантно стање углавном важи са груди, не занемарујте грудвице на другим дијеловима тијела. Док је већина њих углавном бенигна (липоми, фиброми или цисте) све се мора провјерити и дијагностиковати. Мекана испупчења као што је хернија, такође захтијевају процјену јер неки типови могу бити болни и изгубити снадбијевање крвљу што захтјева лијечење.

3. Бол у грудима

Бол у грудима може бити узрок многих стања, од којих су нека доста озбиљна (инфаркт, угрушак у плућима), а нека нису (спазам мишића између ребара, запаљење поребрице). Док ангина и срчани удар могу изазвати различите симптоме код људи различитих година, бол у грудима је свакако разлог да се обратите љекару. Он некада може бити туп, некада ћете имати осјећај као да пече, а неријетко и јако оштар. Уколико траје дуже од 15 минута, а притом вам се одузима и рука, имате вртоглавице и повраћање, обавезно се јавите љекару.

4. Промене у раду цријева

Многи људи се стиде да причају о томе, али разговор би могао да вам спаси живот. Рак цријева је један од највећих убица у медицини и све више погађа млађу популацију, стога не игноришите сљедеће симптоме: уколико у тоалет идете чешће или рјеђе него обично, ако ваша столица мијења своју досљедност или развијате констипацију, ако је успорено варење или пак, имате дијареју, примјетите крв у столици. Уколико то потраје дуже од недјељу дана обавезно се јавите љекару.

5. Неочекивани губитак крви из неког дијела вашег тијела

Застрашујући симптом који никако не смијете игнорисати је ако:

-Искашљете крв (могућ знак угрушка у плућима или рака)
-Примјетите тамне флеке боје кафе у повраћки (знак крварења у стомаку)
-Повраћка има непријатан мирис попут столице (знак крварења у цријевима)
-Крварите између двије менструације или након сексуалног односа (могућ знак крварења грлића материце или крварења због полипа, али рак треба искључити посјетом љекару)
Крварење након почетка менопаузе (могућ знак рака материце)


6. Отежано гутање

Проблеми са гутањем су обично повезани са болешћу грла, али ако имате све веће потешкоће у гутању-са или без болова-обавијестите свог доктора. Могуће је да постоји проблем са механизмом за гутање, грлом, једњаком или желуцем. Тешкоће при гутању могу бити резултат многих различитих стања. То може бити узрок и неуролошких проблема, а било какав облик рака требало би искључити посјетом свом љекару.

7. Упорни кашаљ и губитак даха

У ово доба године имате осјећај као да кашаљ и прехлада не престају током цијеле зиме. Кашаљ углавном престаје у року од три недјеље и не захтијева никакав третман. Међутим, ако патите од упорног кашља треба да се јавите љекару како би се открио узрок. Кашаљ изазива иритација дисајних путева, а губитак даха указује да ваша плућа не функционишу онолико колико би могла-највјероватније због астрме, ХОБП или срчане инсуфицијенције. Упоран кашаљ може бити узрок цигарета, хроничног бронхитиса, астме или алергије. У сваком случају посјета љекару је пожељна.

8. Бол који се стално враћа

Бол се и код здравих људи јавља с времена на вријеме, али примјећујете да се бол у одређеном дијелу тијела изнова и изнова враћа или постаје све чешћи, на примјер главобоље, бол у стомаку, свраб, јавите се љекару.

9. Флеке на кожи које мијењају изглед, ране које не зарастају

Провјеравајте своју кожу, флеке које су се одједном појавиле требало би провјерити код дерматолога. Такође, уколико примјетите ранице на кожи које не зарастају више од недјељу до двије, обратите се дерматологу, али и љекару опште праксе како бисте провјерили крвну слику.

10. Промуклост и суво грло дуже од три недеље

Бол у грлу је прилично чест за ово доба године, а узрок су бројне вирусне инфекције. Ипак, ако ово траје дуже морате провјерити да немате неку бактеријску инфекцију која треба да се лијечи антибиотицима. Такође, потребан вам је и тест крви како би се провјерили одређени имуни поремећаји, на примјер абнормална производња бијелих крвних зрнаца), отеченост лимфних жлијезда и слично.

Извор: Б92