latinica  ћирилица
24/12/2017 |  16:33 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Уграђено вјештачко механичко срце 43-годишњем пацијенту (ВИДЕО)

Тим љекара Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", први у региону, недавно је уградио комплетно вјештачко механичко срце 43-годишњем пацијенту који без ове интервенције, чекајући трансплантацију, не би могао да преживи. Водећа здравствена установа у Србији Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње сарађује са Клиничким цетром Бањалука, а недавно је потписала уговор и са Медицинским факултетом.
Вјештачко срце - Фото: РТРС
Вјештачко срцеФото: РТРС

Овом револуционарном интервенцијом која представља огроман искорак српске хирургије, пацијент са израженом слабошћу срца, добио је драгоцјено вријеме док се не пронађе одговарајући орган за трансплатацију, а Институт "Дедиње" сврстао се у сам врх свјетских установа које су уградиле механичку срчану потпору. 

"Одлично, сада ето.Надамо се само да се што прије нађе одговарајуће срце јер је ово само привремено рјешење", каже пацијент Зоран Милићевић.


"Ради на принципу механичком гдје се под притиском убацује ваздух и на тај начин се помијера мембрана која истискује крв из вјештачке лијеве и десне коморе. У супротом се прави вакум па се крв усисава у ту комору ", рекао је кардиохирург, Александар Николић.

Хирурзи који се цијели живот спремају за овакав захат специјално су едуковани у Њемачкој, а уградњом срца Институт "Дедиње" и Србија укључили су се у званичну презентацију свјетског производђача механичког срца "Сункардија". Вјештачно срце које кошта око 200.000 евра донација је произвођача.

"Ми јако добро припремимо и студиозно припремимо план за лијечење пацијента и све оно знање из цијелог тима црпимо и групишемо у једну синергију да би најбоље рјешење понудили пацијенету", кардиохирург Саша Боровић.

На "Дедињу" је прво, парцијално вјештачко срце, урађено још далеке 1995.године. Уколико се нађе одговарајући орган, тим љекара је спреман да уради и трансплатацију срца.
" Ево послије 17 година апсолутно смо спремни да наставимо трансплатацију органа и зато је та велика пажња наших пацијената али и стручне и лаичке јавности усмјерена према Институту Дедиње", Милован Бојић, директор Института "Дедиње" 
"До сада су сазанања да  могу да доживе шест година на овоме апарату али ми се надамо да ћемо прије тога наћи орган за нашег болесника и да ће он моћи да се врати у потпуно комотан и нормалан живот као прије, мада и са овим може да врло комотно живи", навео је кардиохирург  Александар Николић. 

Са механичким вјештачким срцем пацијент може нормално да живи шест година, а у Институту "Дедиње" надају се да ће 
ускоро пронаћи одговарајући орган за трансплатацију пацијенту Зорану Милићевићу.