latinica  ћирилица
23/12/2017 |  13:54 | Аутор: РТРС

Не претјерујте са чишћењем руку, научници објаснили зашто

Средства за дезинфекцију руку треба користити опрезно јер осим што уклањају патогене бактерије, уклањају и оне добре, које штите наше тијело.
Прање руку (Фото:Thinkstock) - Фото: СРНА
Прање руку (Фото:Thinkstock)Фото: СРНА

Научници зато кажу да не треба да претјерујемо са њиховом употребом само зато што је неко поред нас кихнуо. Јер док убијају потенцијално опасне бактерије, средства за дезинфекцију руку мијењају и добре бактерије на кожи.

"Један аспект дезинфицијенса за руке који се често превиди је тај како утичу на наше тијело", каже микробиолог др Џонатан Ајсен.

Иако не можемо то да видимо, милиони бактерија су на нашим рукама, на кожи и у цријевима. Тек недавно су научници почели да разумијевају да свака особа има извјесну равнотежу колонија бактерија, које тијело држе здравима. И када користимо дезифицијенсе, покушавамо да убијемо бактерију која је на нашим рукама, што значи и добру и лошу.

Још један разлог због чега средства за дезинфекцију треба користити умјерено је и појава резистентности. Чак и ако само желимо чисте руке док једемо сендвич, то може да нам се врати као бумеранг.

"Иако не садрже стандардне антибиотике, када бактерије постану отпорне на неке од њих, олакшано им је да буду отпорне на важне антибиотике", каже Ајсен.

Доктор препоручује да се ова средства користе штедљиво и само када смо били у болници, код доктора или у јавном превозу. Али ако смо у прилици да користимо обичан сапун и воду, они имају предност јер је студија из 2009. године показала да је коришћење сапуна на прави начин убијало лоше бактерије и вирусе једнако дјелотворно.

Извор: Б92