latinica  ћирилица
20/12/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Вучић задивљен руском науком (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић који борави у вишеднбевној посјети Русији изјавио је да је импресиониран оним што је видио на руском Институту перспективне технологије у Москви.
Пас, Руски институт (Фото: https://www.fokus.ba/) -
Пас, Руски институт (Фото: https://www.fokus.ba/)

Он је коментарисао и експеримент са псом зароњеним у специјалну течност без азота. Ријеч је о експерименту током којег су руски научници пред српским предсједником заронили пса јазавичара у резервоар испуњен течношћу.

"Пас, кога су руски научници заронили у неку чудну посуду не само да је преживеи, него је био добре воље, што ме је изненадило", изјавио је Вучић приликом посјете руском Институту перспективне технологије у Москви.

Ова течност би требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болести при, на примјер, спасавању морнара из потонулих подморница.

Председник Вучић је орекао да су му на Институту перспективне технологије показали невјероватне ствари, укључујући и цвијеће које може да расте без земље.

"Невјероватно је и како цвијеће може да расте без земље. Без ичега. Нисам био у стању да разумијем како га хране, објашњавали су ми 10 минута и даље нисам разумио", истакао је Вучић.

Такође, како је рекао, руски научници су и прикачили на неке електроде пацова, хрчка и у стању су да, по њиховом ваздуху, виде колико су болесни, да ли могу да развију рак плућа или не.

"Много су напреднији него ми, раде у науци готово невјероватне ствари, раде све могуће технологије, које ћемо ми вјероватно да радимо за 20-30 година. Тако да, много тога смо имали прилике да видимо у Москви, што је другачије од уобичајених ствари и захвалан сам нашим домаћинима што су нам то показали", рекао је предсједник Србије.

То, према његовим ријечима, показује зашто су руски инжењери и научници, без обзира на економску снагу, у стању да иду испред и многих других који су економски снажнији.

Извор: Б92