latinica  ћирилица
20/12/2017 |  10:35 ⇒ 10:40 | Аутор: РТРС

Чај од брезе избацује камен из бубрега

Чај је народни лијек за лијечење реуматизма, реуматоидног артритиса и гихта, може да се пије и помијешан са копривом и листом црне рибизле.
Бреза          (Фото:Shutterstock) -
Бреза (Фото:Shutterstock)

Бреза је симбол руског пространства, а хиљадама година се користи у народној медицини.

Она је провјерен биљни лијек за уринарне инфекције, народни еликсир за камен у бубрегу и реуматизам. У рано прољеће сакупља се и сок који се добија бушењем дрвета.

Чај од брезе омиљени је народни лијек за лечење реуматизма, реуматоидног артритиса и гихта. Може да се пије и помијешан са копривом и листом црне рибизле. Јак чај од брезовог лишћа користи се и као лосион против перути и опадања косе.

Брезовом кором и катраном народ лечи брадавице, екцеме и псоријазу. Истраживања бетулинске киселине из брезе показала су да она делује и на ХИВ. Особе које пате од срчаних тегоба и које су алергичне на аспирин и полен не треба да употребљавају брезу. Не препоручује се ни трудницама.

Рецепт за чај:

Двије супене кашике младог брезовог лишћа прелити са пола литре хладне воде. Када проври, кува се два минута, па склања и стоји покривено пола сата. Када се проциједи на врх ножа се дода сода бикарбона. Током дана се пију мањи гутљаји.

Извор: Новости