latinica  ћирилица
18/12/2017 |  21:47 ⇒ 19/12/2017 | 12:47 | Аутор: РТРС

Влада Српске ће помоћи у исплати дуговања за дијализу

Фонд здравственог осигурања Српске не може сам да исплати дуговања за дијализу па ће дјелимично помоћи Влада Републике Српске.
Хемодијализа (илустрација) - Фото: Screenshot
Хемодијализа (илустрација)Фото: Screenshot

За измирење обавеза Фонда, у усвојеном буџету, планирано је нешто више од девет милиона. Први пут ће се, тако, лијечење пацијената плаћати из буџета. Девет милиона из републичке касе, покриће само девет одсто дуга, а остатак ће Влада платити у ратама.

“Фонд здравственог осигурања РС и Влада Републике Српске су још прије пар мјесеци, са приватним партнером, компанијом која пружа услуге дијализе, потписали Споразум о начину плаћања дуга за дијализу, којим се 9% дуга отписује, док се преостали дио репрограмира и измириваће се из буџета Министарства здравља и социјалне заштите РС у 96 мјесечних рата. Приликом потписивања поменутог споразума дуг за дијализу је износио око 70 милиона КМ“, истичу у Фонду.

Ријеч је о доспјелим обавезама Фонда, и тај проблем је Влада преузела на себе, поручује министар здравља, Драган Богданић. То, каже, не значи да Фонд не може да измирује дугове на дуге стазе, већ да је Влада једноставно прискочила у помоћ.

У септембру је цијена дијализе смањена са 110 на 103 евра. Половином октобра, у Фонду здравственог осигурања РС похвалили су се да су за само 11 мјесеци успјели да смање милионски дефицит за 94 одсто. Са прошлогодишњих 89,4 милиона КМ сада се боре с минусом од 5,4 милиона КМ.

Извор: Независне новине