latinica  ћирилица
18/12/2017 |  19:09 ⇒ 19/12/2017 | 09:46 | Аутор: РТРС

Зашто касни отварање државног затвора чија је изградња коштала 36 милиона евра?(ВИДЕО)

Само мјесец прије техничког пријема комплекса затвора у насељу Накло, општина Источна Илиџа донијела је одлуку о повећању накнаде за те намјене.
Затвор - Фото: РТРС
ЗатворФото: РТРС

Повећање је чак десет пута веће од првобитног.

Због тога је поново доведено у питање када ће први бх. затвор бити у функцији иако су сви грађевински радови завршени.

Бх. Алкатраз као Скадар на Бојани!

Камен темељац славодобитно је постављен давне 2004.у вријеме оптимизмом протканих и захукталих европских реформи.

Пуних 13 година свједочили смо почецима, обуставама, наставцима... градње "луксузних" апартмана за најгоре криминалце.

У тим затворским "играма без граница" рапидно је повећавана и цијена градње.

И повећана - од почетних 15 милиона евра на енормних скоро 40 милиона.

Таман када је епски наратив о градњи, стигао до краја, појавио се нови проблем!

- Ми смо добили рјешење које је знатно одударало од ранијег износа који смо такође добили из општине Источна Илиџа у априлу ове године по којој би износ за технички пријем био отприлике око 50.000 а сада износи 10 пута више, око 530.000 КМ, каже Зоран Башић, директор Јединице за имплементацију.

У рјешењу датираном на 5. октобар, општински математичари за технички пријем, рачунали су један одсто од предрачунске грађевинске вриједности објекта.

У претходном - 1,5 марку по метру квадратном изграђеног простора.

Новом Одлуком, стара - није стављена ван снаге. Општински начелник Маринко Божовић, спреман је на одговоре само у писаном облику.

Тврди – трошкови нису промијењени уочи техничког пријема, већ десет година послије првобитног рока за изградњу комплекса.

У међувремену, измијењен је закон о просторном уређењу и грађењу Републике Српске. У складу с тим, измијењено је и рјешење општинског парламента: "Дошло је и до промјене начина обрачуна трошкова техничког пријема који се по нашем правилнику не рачунају по квадратном метру изграђеног простора већ по инвестиционој вриједности изграђеног објекта".

Локална заједница већ је кажу, довољно урадила – без накнаде земљиште додијелила, средства од ренте утрошила за инфраструктуру, о свом трошку ријешила све имовинске односе...

Да ли због тога, одлучила је локална заједница, да осим повећања цијене техничког пријема, повећа и удио који је њој намијењен.

Умјесто првобитних 15 одсто, сада 30 процената.

Или у апсолутним бројевима умјесто око 7.000 – 157.000 марака требало би да инкасира општински буџет.

Остатак од око 370.000 намијењен је Институту за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара УНИС из Источног Сарајева, којег је општински парламент већ изабрао за техничког контролора.

Но, затвор остаје затворен.

- Оно што је нама највише засметало јесте да су нам при крају године изнијели тај трошковник када смо ми већ формирали свој прорачун. Сваки дан чекања додатно кошта свију нас и државу и ентитете. Трошкови су енормни, истиче Јосип Грубеша, министар правде.

И општински начелник Маринко Божовић је упозоравао на проблеме "затвореног" затвора и то након што је испоставио нову обрачунску калкулацију..."Усљед нестављања објекта у функцију се могу десити разне хаварије па и клизишта усљед топљења ових сњежних падавина..."

Док с обје стране стижу упозорења, рјешења ни на видику.

Покушај међусобног договора је пропао.

У међувремену Министарство правде БиХ, као инвеститор се жалило. Жалба је одбијена. Републичко Министарство за просторно уређење и грађевинарство оставило је могућност за покретање управног спора.

И док се бх Правобранилаштво припрема за, цијенећи праксу, дуготрајан спор, у Министарству правде траже излаз.

Без техничког пријема комплекса, нема употребне дозволе.

Немогуће је и формално успоставити Затвор - институцију, изабрати јој руководство, креирати правилнике и друге подзаконске акте, расписати конкурс за пријем радника, исте оспособити за рад у специјализованој установи, каква би ова требало да буде....

Ако некада и проради!