latinica  ћирилица
18/12/2017 |  18:34 ⇒ 19/12/2017 | 11:29 | Аутор: РТРС

Српска припрема градњу нових километара ауто-пута (ВИДЕО)

Улога Републичке управе за геодетске и имовинско- правне послове, неизоставна је у изградњи значајних инфраструктурних објеката, прије свега ауто-путева.
Аутопут Прњавор - Добој - Фото: РТРС
Аутопут Прњавор - ДобојФото: РТРС

Република Српска припрема се за градњу нових километара, а помоћ у томе, могла би да пружи Србија.

О томе је, предсједник Српске, Милорад Додик, разговарао са предсједником Србије, Александром Вучићем.

У ишчекивању посљедњих километара ауто-пута "9. јануар", од Прњавора до Друговића, Српска се припрема да направи корак даље.

Предсједник Српске са Александром Вучићем разговарао је о могућности да Србија са Српском гради дионицу ауто-пута од Бијељине до границе са Србијом.

- Очекујем да ће Србија изградити мост у профилу ауто-путева преко Саве и да ће учествовати бар пола у финансирању ауто-пута од границе до Бијељине, истиче предсједник Српске.

То би, каже Додик, била значајна помоћ Српској, али и грађанима овог подручја. Истиче да је то пројекат чија реализација почиње одмах.

- Ту одмах на снагу ступа РУГИП гдје треба изузети земљиште, ријешити имовинско-правне послове, изршити пројектовање, додаје Додик.

У изградњи ауто-путева, Српска рачуна и на средства од акциза.

Премијерка Жељка Цвијановић објашњава да ће већина од око 95 милиона марака, који су били блокирани Српској због неусвајања сета закона о акцизама, бити усмјерена директно према корисницима, а то су компаније "Путеви" и "Ауто-путеви Српске".

- Ова средства омогућиће, осим пројеката који су у току, и огроман инвестициони циклус када је ријеч о изградњи свих других путева - локалних и магистралних, и даће нови подстицај и нашем предузећу, али и локалним заједницама на чијим ће се територијама то дешавати, каже премијерка Српске.

Опредјељење Српске јесте мрежа километара савремених саобраћајница.

Међу пројектима првог приортета су ауто-путеви Бањалука-Млиништа, Бањалука-Приједор и Брчко-Бијељина-граница са Србијом.

Вучић је раније обећао да ће Србија, на својој територији градити ауто-пут који ће гранични прелаз спојити са ауто-путем према Београду.

Није то једини примјер сарадње Српске и Србије.

На том принципу почива и изградња моста између Братунца и Љубовије, а путеве у Србији, граде и фирме из Српске.

Између осталих, "Интеграл" и "Приједор путеви" у чији рад су се, Додик и Вучић, увјерили на коридору 10 у Грделичкој клисури.