latinica  ћирилица
18/12/2017 |  18:03 | Аутор: РТРС

УИО за привремено смањивање царина на одређене робе

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ дао је данас позитивно мишљење на одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба за 2018. годину и упутио је у даљу процедуру усвајања Савјету министара.
Бањалука: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ - Фото: СРНА
Бањалука: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХФото: СРНА

Из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да је ова одлука значајна за домаће привреднике и побољшава услове пословања домаћих произвођача, задржава постојећа и евентуална отварања нових радних мјеста.

УО УИО дао је позитивно мишљење и на одлуку о усуглашавању и утврђивању царинске тарифе за 2018. годину о чему ће коначну ријеч дати Савјет министара.

На данашњој сједници у Мостару УО УИО усвојио је одлуку о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина која је значајна за подстицај домаће производње на чему већ дуже вријеме инсистирају привредне коморе и пословна заједница у БиХ.

Усвојена је и одлука о висини компензационе камате за прво полугодиште 2018. године која на годишњем нивоу износи 12 одсто. Ова камата односи се на одређене царинске поступке, међу којима је и привремени увоз и зарачунава се у царинским дуговањима.

Чланови УО УИО усвојили су одлуку о утврђивању цијена услуга издавања и кориштења квалификованих електронских потврда.

Изјашњавајући се о инцијативи Министарства спољне трговине и економских односа БиХ за увођење такозваног плавог дизела, УО је подржао став Управе да је политика стимулисања и подстицаја пољопривреде искључива надлежност ентитетских министарстава пољопривреде.

На сједници је констатовано да су приходи од ПДВ-а у порасту, те да ће ове године бити прикупљено највише прихода од оснивања Управе.

Након усвајања измјена и допуна сета закона који се односе на акцизе усвојене су измјене и допуне Правилника о примјени Закону о акцизама у БиХ и Правилника о уплаћивању индиректних пореза и осталих прихода и такси које наплаћује УИО.

Извор: СРНА