latinica  ћирилица
18/12/2017 |  15:26 | Аутор: РТРС

Инспекција не захтијева да се сви лијекови издају на рецепт

Републичка управа за инспекцијске послове демантовала је писање појединих медија да инспекција захтијева да се сви лијекови издају на рецепт, истичући да се лијекови, у чијем је упутству наведено да се издају без љекарског рецепта, као и до сада могу издавати без рецепта.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

"Због чешћег утврђивања неправилности у прописивању и издавању лијекова, Републичка управа за инспекцијске послове је дописом од 30. октобра упозорила домове здравља, здравствене коморе, удружења љекара и фармацеута на прописе који регулишу питање прописивања и издавања лијекова", саопштено је из инспектората.

У допису је наглашено да доктори медицине и стоматологије, лијекове који имају режим издавања на љекарски рецепт, морају прописивати на обрасцу рецепта који садржи прописане податке о пацијенту, лијеку, прописивачу и издавачу лијека.

"Наглашено је да магистри фармације у апотекама, лијек који има режим издавања на рецепт, могу издати само на основу исправног рецепта, а не на основу импровизованог рецепта или друге медицинске документације", наводи се у саопштењу.

У инспекторату напомињу да није ријеч о законским новинама, већ о упозорењу на досљедну примјену прописа који су већ дуго на снази.

У наредном периоду инспекцијски надзор ће бити пооштрен, уз примјену казнених мјера јер се пракса незаконитог прописивања и издавања лијекова мора у потпуности искоријенити, истичу у инспекторату.

Из Републичке управе за инспекцијске послове позивају све докторе медицине и стоматологије да лијекове прописују на одговарајућем обрасцу и на прописан начин, а магистре фармације да лијекове који су на режиму издавања на љекарски рецепт издају само на основу исправног рецепта.

"Здравствена инспекција је и до сада у редовним контролама апотека провјеравала да ли се поштује режим издавања лијекова на рецепт, а под посебним надзором су били антибиотици и лијекови који садрже психоактивне супстанце, као најризичније групе лијекова, чија неконтролисана употреба може довести до озбиљног оштећења здравља", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА