latinica  ћирилица
18/12/2017 |  15:09 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Због нерада Комисије 200 лијекова чека на регистрацију

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Нермина Капетановић тврди да је нерад Комисије за лијекове при Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, која није засједала већ пет мјесеци и због чега 200 лијекова, међу којима су они за најтежа обољења, још чека на регистрацију, директно угрозио животе стотина пацијената у БиХ.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

- На регистрацију чека 200 лијекова због незасједања Комисије за лијекове. Међу тим лијековима се налази око 20 лијекова које чекају животно угрожени пацијенти с најтежим дијагнозама попут карцинома плућа и дојке, метастатских карцинома, мултиплог мијелома и више врста гастроинтестиналних карцинома. Ту је и велика група болесника са хепатитисом Ц и другим хроничним обољењима - рекла је Капетановићева на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је рекла да недоступност овим лијековима за бројне пацијенте, посебно обољеле од карцинома, доводи у питање комплетан исход лијечења, па и њихове животе.

Капетавновићева је затражила од директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да брзо одговори зашто не засједа Комисија за лијекове, чиме правда нерад Комисије и ко ће одговарати за немогућност приступа пацијената овој групи лијекова.

Она је навела да је ријеч о изузетно скупим лијековима који коштају по 14.000-15.000 хиљада КМ, што пацијенти не могу себи приуштити, а не могу чак ни увести те лијекове из иностранства, с обзиром на то да нису регистровани у БиХ.

- Не смије и не може бити било каквог оправдања за нерад Комисије од маја мјесеца. Изгубити само једног пацијента због бирократске неспремности да се суочи са проблемом, напросто је неприхватљиво. А, овдје не говоримо о једном пацијенту, већ о стотинама, можда и хиљадама људи - нагласила је Капетановићева.

Наводећи да су средства за рад Комисије за лијекове обезбијеђена у оквиру буџета за ову годину, она је рекла да апсолутно нема изговора зашто 200 лијекова чека на одобрење чланова Комисије.

Капетановићева је позвала Савјет министара БиХ да хитно ријеши овај проблем, те нагласила да политици овдје нема мјеста и да је право на људски живот изнад сваке политичке опције.

Извор: СРНА