latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:26 | Аутор: РТРС

ВСТС: Локмић Мисирача није била кандидат за замјеника главног тужиоца

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ саопштено је да није тачна информација да је потпредсједник ВСТС-а Јадранка Локмић Мисирача била један од кандидата за замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је нетачна информација објављена без претходне провјере и уз игнорисање основних аката којима се штити интегритет ВСТС-а БиХ и његових чланова.

"Поводом навода који су објављени у `Ослобођењу` у тексту под насловом `Почела борба за главног тужиоца Тужилаштва БиХ` од 7. децембра, ВСТС жели да информише јавност да информација у дијелу који говори о кандидатима за замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, није тачна", наводе из ВСТС-а.

У саопштењу се појашњава да у складу са Правилником о сукобу интереса чланова ВСТС-а БиХ не постоји могућност да се члан ВСТС-а БиХ пријави за било коју позицију у правосуђу, а да претходно не поднесе оставку на мјесто члана ВСТС-а.

Сврха овог правилника, који је усвојен 2014. године, је, како се наводи, спречавање сукоба интереса у обављању функције члана ВСТС-а, спречавање приватних утицаја на доношење одлука у обављању функције члана ВСТС-а, те јачање интегритета, објективности, непристрасности, транспарентности и повјерења грађана у обављање послова из надлежности ВСТС-а БиХ.

"Вјерујемо да је новинарка која је написала овај чланак, а која редовно прати рад ВСТС-а, била упозната о наведеним чињеницама, али да је одлучила да их игнорише. Зато позивамо на сарадњу са ВСТС-ом и уздржавање од креирања ситуација у којима се неосновано доводи у питање интегритет појединих чланова ВСТС-а и вјештачки изазива неосновано неповјерење грађана у ВСТС и цјелокупан правосудни систем", додаје се у саопштењу.

Извор: Срна