latinica  ћирилица
18/12/2017 |  13:14 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Свако растерећење у привреди мора да се рефлектује на висину плата

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да свако растерећење у привреди мора да се рефлектује и на висину плата.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је изјавила да дио тога мора да обезбиједи и основу за проширење одређених пословних активности, чиме се ствара претпоставка за додатно и ново запошљавање.

Када је ријеч о расту броја запослених према подацима Завода за запошљавање, премијер Српске је рекла да се све то дешава управо у реалном сектору.

"У јавном сектору немате повећање броја запослених и то је ствар коју смо ставили под контролу", изјавила је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, то јесте једно од главних опредјељења и новог Програма економских реформи и ранијих економских политика.

"То и јесте главни циљ - повећати број запослених у реалном сектору, а зауставити раст запошљавања у администрацији, с обзиром да ни реални сектор то не може да поднесе, али и зато што нам није потребан толики број људи у јавној сфери. Дакле, морамо да размишљамо на стратешки начин", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да у Српској постоји и континуиран раст стопе запослености, што се може закључити и ако се упореди било који период ове године са истим периодом у претходној.

Цвијановићева је навела да "одлазак" људи са евиденција Завода за запошљавање подразумијева неколико ствари.

"Једно је да неки нису, уопште, никаква понуда радне снаге с обзиром на старост, на године. Имате дио људи који одлазе негдје и траже посао, што није само карактеристика за Српску, већ и за цијели региион", напоменула је Цвијановићева.

Она је додала да и у оквиру ЕУ постоје миграције становништва, из чега се могу испратити многи трендови и извући одређени закључци.

Цвијановићева је рекла да је важно да се у наредном периоду у Заводу за запошљавање "подвуче линија" између оних који јесу тражиоци посла и оних који су заиста корисници здравствене заштите, а нису активна понуда радне снаге.

Она је додала да се на том плану треба отворено позабавити проблемом "сиве економије" како би се знало која је то штета која се проузрокује раднику, а која институцијама, држави и систему, који су обавезни да извршавају своје обавезе.

Цвијановићева је рекла да у многим областима, укључујући медије и привреду, треба утврдити који су нивои плата које су пријављене и на које се плаћају обавезе.

"Све ћемо ово отворити и морамо да причамо отворено кад говоримо о девијацијама у друштву", рекла је Цвијановићева.

Она је додала у вези с тим да синдикалци очекују јачи ангажман Владе Српске.

Премијерка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да ће већина од око 95 милиона КМ, који су били блокирани Српској због неусвајања сета закона о акцизама, бити усмјерена директно према корисницима, а то су компаније "Путеви" и "Ауто-путеви Српске".

Цвијановићева није прецизирала тачан износ, али је истакла да је ријеч о знатним средствима која ће омогућити нови инвестициони циклус и да се заврше започете активности.

"Оно што је посебно важно је да ће уз изградњу ауто-путева која је у току, ова средства омогућити и огроман инвестициони циклус када је ријеч о изградњи свих других путева - локалних и магистралних, и даће нови подстицај и нашем предузећу /'Путевима'/, али и локалним заједницама на чијим ће се територијама то дешавати", истакла је Цвијановићева.

Извор: Срна