latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:55 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Протести паралисали Беч

Протести против нове аустријске владе, коју чине Народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО), а која данас полаже заклетву пред предсједником Александером ван дер Беленом, паралисали су Беч.
Беч (фото: www.travelchannel.com) -
Беч (фото: www.travelchannel.com)

Укупно је полицији било пријављено девет демонстрација које су организоване на различитим дијеловима центра града, да би се поворке на крају спојиле у центру, на тргу Хелденплац, недалеко од сједишта владе и предсједника земље.

На протесте су позвали Удружење студената, удружење ђака, бројне љевичарске организације, међу којима су биле и оне најекстремније чији су учесници дошли, и поред забране, закамуфликраног лица.

Учесници демонстрација, којих је било више хиљада, узвикивали су пароле против учешћа десничарске ФПО у новој влади и упозоравајући да се тиме "враћа фашизам" у Аустрију.

Могло се чути и да се против те владе треба борити на улицама, страјковима све док не буде свргнута.

Полиција је, због протеста, како би спријечила да нова влада, као што се то једном догодило 2000.године, морала кроз подземне ходнике до предсједника, увела зону забране приступа око владиних зграда у центру Беча.

Ту зону обезбјеђује око 1.500 полицајаца, а поручује се да ће свако ко покуша да у њу продре бити кажњен са до 360 евра или до двије недјеље затвора.

Извор:  (Танјуг)