latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:53 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Официр тзв. Армије БиХ осумњичен за злочине против човјечности

Полицијска управа Добој доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против бившег високопозиционираног официра такозване Армије БиХ, осумњиченог да је учествовао у одлукама о одобравању употребе артиљеријско-ракетних оруђа ради неселективног гранатирања цивилних циљева у Добоју 1992. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Полицијске управе Добој саопштено је да је Тужилаштву 15. децембра достављен извјештај против једног лица са подручја Федерације БиХ, због основа сумње да је извршио кривично дјело злочини против човјечности.

"За пријављено лице постоји основ сумње да је у вријеме оружаних сукоба у БиХ, у периоду од јула до краја децембра 1992. године учествовао у одлукама о одобравању употребе артиљеријско-ракетних оруђа ради неселективног гранатирања цивилних циљева у ужој и широј зони градског језгра града Добоја", наводи се у саопштењу.

Приликом гранатирања, од ракета испаљених са положаја такозване Армије БиХ, у том периоду, у ужем језгру града смртно је страдало 13, а теже и лакше рањено 18 цивила.

Бивши високопозиционирани официр такозване Армије БиХ осумњичен је да је поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и супротно Женевској конвенцији о заштити лица за вријеме рата.

Полицијска управа Добој у претходном периоду поднијела је три извјештаја против 10 лица због основа сумње да су извршили кривично дјело злочини против човјечности и кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва, који се односе на гранатирање ужег и ширег подручја града Добоја, додаје се у саопштењу.

Извор: Срна