latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:43 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Цуцић: У Србији живи око 4.500 миграната

Комесар за избјеглице и миграције Србије Владимир Цуцић рекао је да у Србији живи око 4.500 миграната, од којих је 4.100 у прихватним центрима, док је око 300 људи у покрету, највише у Београду, Сомбору, Суботици, Шиду и у близини граница.
Мигранти (Фото:AP / Santi Palacios) -
Мигранти (Фото:AP / Santi Palacios)

Цуцић је навео да је почетком 2017. године у Србији било око 8.500 миграната, од којих је скоро 2.500 било ван центара у нехуманим условима.

Према његовим ријечима, свих 18 прихватних центара ради потпуно функционално - имају гријање, а сва дјеца похађају школу и сви су вакцинисани.

"Сви центри раде у границама и испод капацитета, водили смо рачуна да не дође до пребукирања, и сви центри су потпуно функционални", рекао је Цуцић за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да се дешава да један број домаћих и страних невладиних организација изазива непотребан страх код мигранта да не треба да бораве у прихватним центрима.

"То је тешка манипулација која не води рачуна о бољитку и здрављу тих људи, а ако их стално убеђујете да је боље да седе напољу, а не у простору који је адекватан, онда је јасно да ваши интереси ниси да њима буде добро", оцијенио је Цуцић.

Шеф Мисије Међународне организације за миграције у Србији Лидија Марковић рекла је да је за рјешавање проблема миграната потребан глобални дијалог и боља координација, као и сарадња са државама поријекла.

Марковићева је оцијенила да је Србија од почетка била отворена за дијалог са својим сусједима, а да су институције система од почетка опредијељене за хуманитарни приступ.

У свијету се данас обиљежава Међународни дан миграната.

Извор: Срна