latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:21 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Отварање затвора у Источном Сарајеву касни због техничког пријема

Технички пријем новоизграђеног комплекса затвора БиХ у Источном Сарајеву требало је да до сада буде завршен, али је застој наступио када је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић у августу повећао накнаду за тај поступак, потврдила је Срни стручни савјетник за протоколарне послове и односе с јавношћу Министарства правде БиХ Станислава Марић.
Војковићи - затвор - Фото: РТРС
Војковићи - затворФото: РТРС

"Застој је наступио када је општина Источна Илиџа, односно начелник те локалне заједнице, мјесец дана прије подношења захтјева за технички преглед објекта повећао накнаду за тај поступак", рекла је Марићева.

Она је прецизирала да је Божовић утврдио накнаду за трошкове техничког прегледа у износу од 525.910 КМ, те да је тај износ утврђен на основу одлуке о висини накнаде за контролу техничке документације и за рад комисија за технички пријем објеката.

Марићева је напоменула да Божовић својом одлуком из августа 2017. године није ставио ван снаге Одлуку о висини накнаде за рад комисија за контролу техничке документације и комисија за технички пријем објеката од 9. јула 2003. године.

"Како се ради о знатно већим средствима од планираних у буџету пројекта за ту намјену, Министарство правде БиХ упутило је информацију са приједлогом закључака на Савјет министара у којој тражи да се одобре додатна средства из буџетске резерве како би се ти трошкови могли платити и технички пријем извршити, што је услов за употребну дозволу", напоменула је Марићева.

Из Министарства правде напомињу да је ријеч о питању које сада приоритетно треба ријешити, а онда ће се ићи у даљу процедуру запошљавања директора затвора, те обуке запослених и коначног пријема првих притвореника и затвореника.

Начелник општине Источна Илиџа Божовић је 5. децембра изјавио новинарима да очекује да ће ускоро бити издата употребна дозвола за објекат затвора БиХ у Војковићима, након што комисија за технички пријем сачини извјештај.

Затворски комплекс простире се на површини од 24.000 метара квадратних, а ћелије би требало да буду величине 12 метара квадратних. У овом затвору боравиће само осуђеници мушкарци.

Извор: СРНА