latinica  ћирилица
18/12/2017 |  11:38 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Додик - Предраговић: Потребан нови закон о геодетској управи (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове у Бањалуци.
Додик са руководсвом РУГИП-а - Фото: РТРС
Додик са руководсвом РУГИП-аФото: РТРС

Додик је разговарао са вршиоцем дужности директора Босиљком Предраговић о потреби доношења новог закона о геодетској управи, незаконитом књижењу касарне Војске Републике Српске у Хан Пијеску и потреби укључавања РУГИП-а у процес експропријације земљишта приликом градње дионице пута од Бијељине до границе са Србијом.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је излагање података о некретнинама на јавни увид у Хан Пијеску у поступку успостављања новог катастра било излагање општине, и да ту није било грешке коју су неки политички хтјели да припишу Републици Српској.

"У Хан Пијеску није било никаквог посебног /појединачног/ излагања, већ се радило о излагању /цијеле/ општине", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Одговарајући на питање зашто је у Хан Пијеску завршено излагање непокретности и да ли је то довело до тога да Суд БиХ лакше пресуди у корист БиХ кад је ријеч о књижењу војне имовине, на начин да нису све странке позване на то излагање, Додик је рекао да је ријеч о спекулацијама и да је то разријешено.

Вршилац дужности Републичке управе за геодетске и имовинско-правне Босиљка Предраговић /РУГИП/ рекла је да је Хан Пијесак ишао у редован поступак излагања и успостављања новог катастра непокретности и да су све странке позиване.

Она је рекла да су подаци у Хан Пијеску излагани за цијелу катастарску општину јер је била ријеч о масовном излагању, а не појединачном, које буде када неко сам поднесе захтјев.

"Прво масовно излагање било је за подручје Хан Пијеска јер смо имали најажурнији примјер који се завршио 2008. године", појаснила је Предраговићева.

Према њеним ријечима, у току поступка, с обзиром на то да је ријеч о јавном оглашавању, сва заинтересована лица имају право, а РУГИП обавезу и дужност, да их на расправи саслуша и узме у разматрање.

Правобранилаштво БиХ на основу предсуде Суда БиХ тражило је књижење војне перспективне имовине у Хан Пијеску, локација Велики жеп. Пошто је РУГИП одбио тај захтјев као неоснован, покренут је управни спор код Окружног суда у Источном Сарајеву и тај суд је управну ствар вратио на поновни поступак.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ једна од најзначајнијих Управа у Српској, због чега се стално трага за што бољим рјешењима када је ријеч о њеном раду.

Додик је рекао да је нови вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић, која је прије нешто више од мјесец дана преузела дужност, повукла већ довољно потеза који указују на то да ће се однос са странкама побољшати, скраћивањем и убрзавањем процедура.

"Овдје је ријеч о комплексним пословима, имајући у виду историјски несређене ситуације кроз различите режиме и поретке, тако да је увођење што више информационих технологија приоритетан задатак", рекао је Додик новинарима након састанка са Предраговићевом.

Он је додао да је на састанку разговарано о потреби да се обезбиједи одговорност запослених путем извршавања радних обавеза.

"Веома смо заинтересовани да РУГИП подигне своју организацију на највиши могући ниво. Заинтересовани смо да се на терену осјете позитивни ефекти онога шта ради Управа", истакао је Додик.

Он је рекао да ће се у наредном времену радити на доношењу посебног закона о геодетској управи.

"Посебан проблем представља значајан број локалних организационих јединица у Српској и ту се мора увести ред", поручио је Додик и нагласио да у РУГИП-у нема мјеста за непослух и да се за свакога ко се супротстави директору са становишта законски тражених активности може сматрати да не извршава своје радне обавезе.

Додик је навео да је очигледно да је кадровско оспособљавање кључ ефикасног рада Управе.

"Треба наћи простора да се уведе више реда. Тренутно има потребе за запошљавање 20 правника и пет геодета који би могли са становишта струке да допринесу ефикасности рада и настојаћемо да трагамо за начинима на које бисмо то могли да урадимо", додао је предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, задатак ове службе јесте да сведе било какву спекулативну могућност на минимум.

Додик је рекао да је било ријечи и о књижењу војне имовине при чему РУГИП има значајну улогу.

"Политички гледано, потпуно је неприхватљиво наметање закона и Суд БиХ је злоупотребио Устав БиХ и треба да нађемо начин на који ћемо обезбиједити да не буде случајева наметања Српској", додао је предсједник Републике Српске.

Он је навео да је данас било ријечи и о укључивању људи из РУГИП-а у рјешавању важних инфраструктурних пројеката.

"Ријеч је о питањима у којим је Управа у протеклом времену сносила огроман терет, као што су експропријације код изградње ауто-путева и других великих објеката", истакао је Додик.

Он је рекао да је јуче од предсједника Србије Александра Вучића тражио да Србија учествује у изградњи дионице ауто-пута од Бијељине до границе са Србијом, те да очекује да ће Србија изградити мост у профилу ауто-пута преко Саве и да ће учестовати у финансирању ауто-пута од границе до Бијељине.

"То је пројекат са којим се креће сада и увјерен сам да ће Вучић учинити све да ову дионицу рјешавамо јер је то нешто што треба том крају", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, током састанка било је ријечи о питању границе, при чему је јасно да два члана комисије из РУГИП-а у комисији БиХ за границе слиједе политике које се утврде у Српској, која је веома јасна и у координацији са Србијом.

"У том погледу већ смо дали сагласност за ту врсту разграничења, али бошњачка компонента нема жељу да се то питање ријеши, рекао је Додик.

Коментаришући недавна хапшења у РУГИП-у, Додик је поручио да државни органи у том погледу раде свој посао, те да он у томе никога не подстиче нити коме шта брани, а суд ће показати да ли је то био добар посао.

Вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић рекла да је са предсједником Додиком разговала о рјешењима која ће унаприједити рад Управе, као једну од значајнијих органа Владе Српске.

"Сви пројекти које ми водимо и проблеми са којима су сусрећемо у погледу кадрова и законодавне регулативе били су тема данашњег састанка. Закључци са састанка ће сигурно дати добре резултате у будућности и бити РУГИП-у вјетар у леђа да будемо бољи", поручила је Предраговићева.

Вршилац дужности директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ Босиљка Предраговић рекла је да ће рад РУГИП-а у наредном периоду бити транспарентнији и отворенији ка јавности.

Она је на новогодишњем пријему за представнике медија који прате рад РУГИП-а навела да су и РУГИП и медији на истом задатку - извјештавање у интересу грађана.

"Настојаћемо да у наредном периоду будемо што ажурнији и да правовремено обавјештавамо јавност о свим дешавањима у Управи, прије свега, о услугама које су од великог значаја за све грађане", рекла је Предраговићева.

Предраговићева је изразила увјерење да ће сарадња РУГИП-а и медија у наредном периоду бити професионална и коректна.

Пријему за представнике медија кратко је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Састанку су присуствовали и потпредсједник Владе Антон Касиповић и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Извор: РТРС/СРНА