latinica  ћирилица
18/12/2017 |  11:05 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Завршени пројекти регионалног развоја и сарадње "Бирач" (ВИДЕО)

На тродневном регионалном састанку у Бијељини завршени су пројекти регионалног развоја и сарадње "Бирач". Пројекат је заједничка иницијатива УНИЦЕФ-а, УНДП-а и УНХЦР-а, а највећи дио средстава за његову реализацију је обезбиједила Влада Холандије.
Пројекат Бирач - Фото: РТРС
Пројекат БирачФото: РТРС

Пројекат "Бирач" обухватио је општине: Власеница, Милићи, Сребреница, Братунац, као и град Зворник. У оквиру пројекта оформљене су општинске комисије за социјалну заштиту и инклузију. У циљу јачања система социјалне заштите и инклузије, креирани су акциони планови за сваку општину. УНИЦЕФ-ова компонента пројекта је била: Јачање система социјалне заштите и инклузије на подручју регије Бирач.

"Што се УНИЦЕФ-а тиче, нас примарно занимају реформе, системске промјене у оквиру сектора социјалне дјечје заштите, здравства и образовања", навела је водитељица програма социјална заштита и инклзија УНИЦЕФ-а БиХ Селма Казић.

У оквиру пројекта, за потребе центара за социјални рад су набављена теренска возила, предшколске установе су опремљене потребним дидактичким материјалом, млади су обучавани како би могли преузети лидерске улоге, а реализован је и низ активности на поспјешивању културног, спортског и еколошког сектора.

"Оно што сматрамо, можда, највећом вриједношћу пројекта, јесу те системске промјене, јесте то што су све општине, учеснице у пројекту, преузеле ову нашу методологију", исакла је  координатор компоненте јачање система социјалне заштите и инклузије пројекта "Бирач" Јасмина Бабић.

Удружењу родитеља хендикепиране дјеце и омладине "Лептир" из Сребренице пројекат је омогућио да, како кажу, буду "видљиви". Велику улогу су имали и медији који су све вријеме пратили активности пројекта.

"Морам да похвалим медије у овој причи. Значи, од почетка оснивања Удружења 'Лептир', а и овом пројекту су нам много помогли – да ова популација буде видљива", изјавила је Жељка Катанић из Удружења "Лептир".

Реализација пројекта „Бирач“ почела је прије четири године а његов основни циљ је био да се постигне интегрисани развој регије, са нагласком на социјални и економски развој, који су битан сегмент сваког развоја.