latinica  ћирилица
18/12/2017 |  10:36 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Нема подршке Хрватске истрагама у Посавини

Окружно јавно тужилаштво у Добоју није добило никакав одговор хрватских правосудних институција на замолнице за испитивање осумњичених у 12 предмета који се тичу ратних злочина у БиХ.
Окружно тужилаштво Добој - Фото: РТРС
Окружно тужилаштво ДобојФото: РТРС

Портпарол добојског Окружног јавног тужилаштва Слободанка Лукић рекла је да је ријеч о осумњиченима које то тужилаштво терети за ратни злочини против цивилног становништва почињен у протеклом рату на подручју Брода, Дервенте и Оџака, пише "Глас Српске".

"Ријеч је о 12 предмета ратних злочина у којима водимо истрагу против осумњичених лица за која смо сазнали да живе у Хрватској. На наше замолбе још није одговорено", навела је Лукићева.

Замолнице су упућене надлежним правосудним институцијама у Хрватској на основу протокола о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, закљученог 3. јуна 2013. године између тужилаштава БиХ и Хрватске.

У информацији Надзорног тијела за праћење спровођења стратегије за рад на предметима ратних злочина наведено је да је 2015. године дошло до потпуног застоја у сарадњи са Хрватском у примјени института међународне правне помоћи и реализацији уговореног протокола, због чега је тужилаштвима у БиХ онемогућено даље поступање у одређеном броју предмета ратних злочина.

"У Хрватској није поступано у девет предмета Тужилаштва БиХ у вези са примјеном института међународне правне помоћи и у седам предмета у којима је тражена примјена протокола", истиче се у информацији.

У том документу је наведно и да, осим Окружног тужилаштва у Добоју, на чије замолнице није одговорено, проблеме у сарадњи са Хрватском имају и тужилаштва Средњобосанског, Посавског и Херцеговачко-неретванског кантона и Тужилаштво Брчко дистрикта.

Надзорно тијело је о блокади са хрватске стране обавијестило Савјет министара БиХ како би биле предузете мјере с циљем наствака сарадње у процесуирању предмета ратних злочина.

Хрватску је због несарадње прошле године опоменуо и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц. Иако је то навео у свом извјештају Савјету безбједности УН, ништа није промијењено у односу Хрватске према предметима ратних злочина, наводи "Глас Српске"

Извор: СРНА