latinica  ћирилица
18/12/2017 |  09:31 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Римљани огорчени изгледом централног божићног дрвца: "Гранчица" плаћена 50.000 евра

Упоређују га с четком за чишћење тоалета и зову га "шугавко". Тако Римљанима изгледа градско божићно дрвце, постављено прије неки дан на Тргу Венезија.
Божићно дрвце у Риму (Фото: faH) -
Божићно дрвце у Риму (Фото: faH)

Ради се 21 метара високој смреки допремљеној у Рим с Доломита у Пољској која је одмах изазвала талас критика јер изгледа јадно, нарочито када се упореди с бљештавим и раскошним дрвцима постављеним у Милану, талијанској модној и финансијској пријестоници.

"Дрво је жива туга", каже римски таксиста Емануеле. "Миланези имају пуно љепше. Они имају 'лове' па имају и прекрасно дрвце. Све је боље у Милану", огорчен је.

Вјечни супарник Вјечном Граду, Милано ужива у финансијској ренесанси потакнутој милионима који су се слили у град за Свјетску изложбу 2015. Тако је поставио 30 метара високу смреку испред своје познате средњовјековне катедрале и раскошно је украсио.

Али, није то све. Милано је поставио одромна божићна стабла и испред других градских грађевина, попут трговачке аркаде Виторија Емануела Другог, или оперске куће Скале. Трошкове покривају приватни спонзори, попут телевизије Скај.

Супротно томе, римски "spelacchio" предмет је исмијавања на друштвеним мрежама и има већ и свој Твитер рачун украшен порукама "имам више пратилаца него гранчица".

"Шугавко савршено представља данашњи Рим: тужан, недостатан, усамљен", пише у коментару Коријере дела Сера.

За римску божићну смреку наводно је плаћено 50.000 евра, без јавног конкурса, а то је готово трипут више него лани, тврде римски грађански активисти.

Ово је друга година заредом да је градоначелница Виџинија Рађи под жестоким критикама због избора божићних декорација јер ни прошлогодишње дрвце није било бајно.

Рађи тврди да невољено градско дрвце заправо испуњава највише еколошке стандарде и окићено је "једноставно и софистицирано".

Њена странка, Пет звијезда, у међувремену је саопштиила да у граду има и већих брига од изгледа божићне јелке.

Она је увјерљиво побиједила на изборима 2015, али од тада се неуспјешно бори с ендемским римским проблемима попут сакупљања отпада и катастрофалног градског превоза.

Недавно истраживање квалитете живота у талијанским градовима пословног дневника Ил Соле 24 Оре показало је да Вјечном граду не иде баш добро. Тек је на 24. мјесту, што је 11. мјеста ниже него лани.

А додатна со на римској рани одличан је пласман Милана у истом истраживању.

Извор: direktno.hr