latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:41 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Испред Владе ФБиХ протест 2.000 полицијских службеника

Испред зграде Владе Федерације БиХ данас у 12 сати заказан је протест свих синдиката полиције и полицијских агенција с државног нивоа који су најавили долазак у Сарајево.

Како је потврдио Драган Шкуљ, предсједник Савеза синдиката полиције и запослених у министарству унутрашњих послова у Федерацији БиХ, очекује се да данас испред Владе ФБиХ буде присутно више од 2.000 полицајаца.

Представници седам полицијских синдиката МУП-а ФБиХ су у Зеници прије двије седмице одржали ванредну сједницу на којој су дефинисали даљње активности, у којима траже да у завршним одредбама Закона МИО/ПИО уђе једна реченица “да ће се све рјешавати на тај начин како је договорено, да не би неко сутра могао из одређених разлога да тражи да тај Закон о полицијским службеницима прогласи неуставним за рјешавање ових питања одласка у пензију“.

У Зеници је тако прошле седмице пао и договор да, ако се то не догоди, да ће Синдикат полиције наставити подузимати даљње законом предвиђене мјере и радње па није искључено ни да ће у 2018. години организовати генерални штрајк.

Још раније је предсједник Шкуљ изјавио да нису тачне информације да ће полицијски службеници имати пензије изнад 1.000 КМ.

Шкуљ је још онда потврдио да најављују Влади ФБиХ да су донијели одлуку о прикупљању потписа на подручју Федерације БиХ за организацију штрајка како би видјели да су полицијски службеници уједињени.

Из полицијских синдиката желе упознати јавност да се нико из Владе није одазвао на позив на састанак још од момента како је усвојен Нацрт закона о ПИО у оба дома Парламента ФБиХ.

Конкретно, премијер Владе ФБиХ Фадил Новалић и министар унутрашњих послова Аљоша Чампара, као и директор Завода ПИО Зијад Крњић, нису одговорили на допис који им је упућен. 



Из полицијских синдиката зато сматрају да ће ова Влада остати упамћена по томе што је сама себи дозивала на протесте пензионере, а добила на протестима полицију.

- Полиција је приморана да изађе на улицу због таквог односа и изостанка неопходне воље за адекватним законским рјешењима - потврдили су из Синдиката полиције.

Извор: Аваз