latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:33 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Шест намирница које подижу енергију за трен

Да ли се често борите с недостатком енергије?

Како дан одмиче, логично је да ниво енергије опада, али срећом постоји начини да се енергија подигне на природан начин.

Ако вам се често дешава да сте пред крај дана уморни, а имате још много планираних обавеза, немојте одмах да посежете за енергетским напицима, већ помозите себи правилном исхраном.

Да бисте одржали оптимални ниво енергије током цијелог дана, биће вам потребна "паметна" храна за много енергије, којом ћете најбоље стабилизовати ниво шећера у крви и тако спријечити нагли пад енергије, и помоћи организму да је произведе у довољној количини да издржите дан.

"Постоје намирнице које ће вратити енергију у трену, а биће још боље ако направите паметну комбинацију протеина, масноћа и здравих угљених хидрата којима ћете организму обезбиједити праву мјешавину витамина и минерала", нагласила је Валери Голдштајн, директорка исхране у Центру за уравнотежено здравље, која је за часопис Men's health открила које намирнице најбоље подижу енергију.

1. Бадеми

"Бадеми садрже витамин Б7, познат као биотин, који одлично помаже тијелу у претварању хране у енергију", истиче Голдштајн и савјетује да се за инстант подизање енергије једноставно послужите шаком бадема.

2. Говедина (органска)

"Говедина је одличан извор гвожђа, због чега одлично отклања осјећај умора, јер га наше тијело користи тако да задржи више кисеоника и брже га доведе до свих ћелија у тијелу и на ћелијском нивоу користи за стварање енергије", објаснила је.

3. Овсене пахуљице

Овсене пахуљице су одличан додатак јогурту, с којим ће још боље утицати на подизање енергије. Овас је природно савршен угљени хидрат који садржи чак три елемента за повећање енергије: калцијум, влакна и протеине, а само једна порција може да утоли глад и учини вас спремнијим за дневне изазове.

4. Јаја

Јаја ће задовољити основне дневне нутритивне потребе за протеинима, јодом, витамином Б6 и Б12. Здрава су, засићују и пуна су енергије, па Голдштајн предлаже да, када осјетите потребу за новом дозом енергије, не посежете за другом кафом, већ да поједете једно кувано јаје.

5. Пилетина

Чиста пилетина је савршен извор коензима, чија је улога помоћ при производњи енергије тијела, и врло је важна за здравље свих виталних органа.

6. Спанаћ

Само једна шољица сировог спанаћа обезбиједиће вам довољно магнезијума, минерала који је потребан да наше тијело произведе жељену количину енергије.

Извор: Б92