latinica  ћирилица
17/12/2017 |  19:04 | Аутор: РТРС

Захарова одбацила тврдње Бориса Џонсона

Русија никад није била милитаристичка земља, за разлику од неких европских држава, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, реагујући на то што је шеф британске дипломатије Борис Џонсон Русију упоредио са Спартом.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Џонсон је у интервјуу за Сандеј тајмс Атину назвао "сличном САД и Западу" а Русију да је попут "затворене, озлоглашене, милитаристичке и антидемократске" Спарте, додајући да државе морају да сарађују.

- То поређење је нетачно. Не само зато што Русија никад није била милитаристичка држава, за разлику од неких европских земаља. Суштина контрадикторности између Атине и Спарте је олигархија као основна структура. Мислим да није могуће замислити има веће олигархије од Велике Британије и зато Џонсон није у праву - нагласила је Захарова.

Истовремено е сагласила са другом изјавом британског министра спољних послова.

- Ратови између Атине и Спарте ослабили су Грчку што су искористили Македонци и Персијанци. Данашњи спорови, које покреће и развија Запад, укључујући европски континент, ван сваке сумње, слабе западне цивилизацију и излажу је пријетњама попут, на примјер Исламске државе - додала је Захарова.

Извор: СРНА