latinica  ћирилица
17/12/2017 |  15:27 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Рударска производња се повећева из године у годину (ВИДЕО/ФОТО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Угљевику, да се рударска производња у Српској из године у годину повећава, те да Српска представља значајно рударско подручје у региону.
Угљевик- обиљежавање Дана рудара - Фото: СРНА
Угљевик- обиљежавање Дана рудараФото: СРНА

"Иако нисмо велико рударско подручје, имамо различите врсте ове производње и различите врсте минералних сировина. Посебно су важни овакви објекти као што је Рудник у Угљевику који обезбјеђује довољну количину угља за Термоелектрану и производњу електричне енергије", рекао је Ђокић на обиљежењу Дана рудара Републике Српске - Свете великомученице Варваре у РиТе Угљевик.

Он је истакао да је у Угљевику врло важно нагласити да је рудник спреман да се даље развија, а да је циљ ресорног министарства да се и на свим другим подручјима гдје се врши рударска производња, подстичу и развијају савремене методе експлоатације, савремене методе рада, увођење нових техолошких процеса у те послове, занављање опреме те да се стално појачава брига о људима.

"Рударска производња у Републици Српској даје велике резултате, посебно у Угљевику и Гацку, гдје својом производњом обезбјеђујемо највеће количине електричне енергије за потребе Републике Српске као и за потребе других тржишта", нагласио је Ђокић.

Он напомиње да Република Српска, у погледу даљег развоја рударске производње, уско повезује ту производњу са изградњом нових капацитета за производњу електирчне енергије.

"То смо започели у Угљевику додјелом концесије за изградњу ТЕ Угљевик 3, и надам се да ће доћи до стабилизације тржишта електричне енергије, те да ће оно бити повољније и да ће омогућити концесионару, који је овдје започео активности и извршио значајна улагања, да настави реализацију овог пројекта и да Угљевик у наредним годинама буде градилиште и добије нову термеолектрану", рекао је Ђокић новинарима.

Он је подсјетио да су започете активности на изградњи Термоелектране Гацко 2, што је недавно промовисано са кинеским партнерима.

"Вјерујемо и у тај пројекат јер он има не само сигурност у реализацији него смо увјерени да ће он обезбиједити квалитетнији живот цијелог региона Херцеговине, прије свега оних који су везани за рударску производњу и производњу електричне енергије", навео је министар.

Он је на свечаности у Угљевику захвалио свим рударима који, како каже, својим тешким радом доприносе развоју Српске.

"Желим да наставимо радити и да извршавамо планиране активности, да остваримо планове производње и овдје и на сваком другом мјесту. Желим свим рударима срећну славу", поручио је Ђокић.

Нагласио је да је данашњи дан веома важан, те да је Република Српска на посебан начин привржена овој дјелатности, послу који је врло захтјеван и на многим мјестима и опасан.

"Рудари су сваког дана изложени бројним тешкоћама и зато морамо бити свјесни и спремни да помогнемо да се стварају што квалитетнији услови за несметан и нормалан рад свих рудара", нагласио је Ђокић.

Директор РиТЕ Угљевик Ђорђе Поповић честитао је свим рударима славу и истакао да Рудник Угљевик испуњава све своје планове и успијева да снабдијева Термоелектрану довољним количинама квалитетног угља.

"Рудник одговара и захтијевима за продају угља на тржишту широком спектру потрошача. Рударство у Угљевику је значајно развијено, имамо традицију и из годину у годину улаже се у нова средства за рад, подиже се ниво експлоатације Рудника на завидан ниво", рекао је Поповић.

Он је навео да све ово изискује додатна средства, тако да је РиТЕ Угљевик и за наредну годину планирао одређена средства за занављање рударске и помоћне механизације.

РиТе Угљевик- свачаност и поклони за пензионисане раднике (фото:СРНА)

"Сматрамо да ће површински коп Богутово Село, а касније и отварање новог копа, дати довољне количине квалитетног угља на задовољство свих нас који се бавимо и производњом електричне енергије широм Републике Српске и БиХ", рекао је Поповић.

Руководилац РЈ Рудник Раде Косановић честитао је славу свим рударима и истакао да су испуњени сви планови на производњи и откривци угља, а произведено је око 1,5 милиона тона угља, док је било око 8,5 милиона кубика откривке чврсте масе.

"Рудник Угљевик почео је са радом 1899. године, што нам говори да је традиција рударства дуга 118. година. Кроз вријеме Рудник се развија у сваком смислу, у кадровском и технолошком. Данас је овај рудник најмодернији у ширем региону", рекао је Косановић.

Он је истакао да Рудник Угљевик има око 900 запослених радника.

Данас су у пензију свечано испраћена 32 радника РиТЕ Угљевик којима су на прослави у хотелу "Комсар енергетик" уручени ручни часовници.

Извор: РТРС/СРНА