latinica  ћирилица
17/12/2017 |  12:49 | Аутор: РТРС

Вучић: Пријетње "Павелићевих крижара" дио кампање против Срба

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су пријетње које су му упућене у писму које су потписали "Павелићеви крижари, усташки герилци" дио кампање у региону у којој би Срби свакога дана требало да се извињавају, а да не смију ни да помисле на жртве из свог народа.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

"Болесних људи имате свуда, ништа ново, с тим што је то подстакнуто једном врстом кампање која се одиграва у једном делу региона, а у којој би Срби свакога дана требало само да вичу `извините, извините, извините`, а ваљда не смемо ни да помислимо то колико је Срба побијено у Јасеновцу и `Бљеску` и свим другим злочиначким акцијама", рекао је Вучић.

Вучићу је писмо стигло у петак, 15. децембра, док је био у посјети Куби, а написано је на лошем хрватском језику, као да га је састављао неко ко не користи редовно хрватски језик.

"Александре Вучићу, усташке удруге дијаспоре поручују: За дом спремни! Спрема се нова Олуја и Бљесак. Наш усташки поглавник и вођа био је и остао Анте, а презиме му добро знате Павелић Анте. Борац за католичанство против православља", наведено је у писму.

У наставку су упућене пријетње да "за четнике имају три милијарде метака", те да ће убити трећину свих Срба, другу трећину депортовати у логоре, посљедњу трећину натјерати у католичанство, док ће српске жене "силовати да рађају усташке крижаре и герилце".

Говорећи о нередима на на 156. вечитом фудбалском дербију између "Партизана" и "Црвене звезде", у којима су учествовали и држављани из Хрватске, Вучић је навео да ће у том случају бити још посла за службе Србије, те да је било много странаца.

"Према првим информацијама било их је један или двојица из Хрватске, а седморица су приведени и задржани. Било је још странаца на самом стадиону, они су имали најзначајнију улогу, нису дошли да гледају квалитет фудбала", рекао је Вучић новинарима након што је обишао радове на изградњи фабрике "Цутобел" у Нишу.

Он је додао да се у исказима приведених види да нису били заинтересовани за квалитет фудбала, те да ће добити заслужену казну за своје хулиганско понашање.

"Видећемо да ли је ту било и неких других ствари за које постоји могућност за неке друге поступке и евентуално у будућности озбиљније казне", навео је Вучић.

Он је додао да сада службе у Србији све прате и испитују, те да сматра да су постојали одређени пропусти у раду служби прије утакмице, посебно оних који прате тржиште дроге и његове законе, јер су они требало да буду упознати са поступцима појединих мафијашких босова.

"Али, није то увек све лако упратити, јер они не носе увек телефоне, скривају се иза свих могућих, али на крају крајева смо добро реаговали, сви су похапшени и ту је и Безбедносно-информативна агенција /БИА/ одиграла добар посао", рекао је Вучић.

Он је навео да полицији није било лако да све установи на лицу места, те да је БИА још током нереда доставила податке о којим лицима се ради и са којих простора бивше Југославије су дошли, као и из којих других земаља у окружењу.

"Тек тада су та лица похапшена и приведена. Не мислим да ће лако долазити следећи пут да покушавају у Србији да направе било какве нереде, а ми ћемо умети да решавамо своје ствари и да људима обезбедимо сигурност и безбедност на утакмицама. Мислим да је ово био последњи сигнал на који начин треба да се реагује у будућности, реаговаћемо озбиљно, оштро и одговорно", истакао је Вучић.

Извор: Срна