latinica  ћирилица
16/12/2017 |  17:07 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Бијељина: У овој години одобрено 39 захтјева за вантјелесну оплодњу (ВИДЕО)

Влада Републике Српске посредством Фонда здравственог осигурања од 2007. године финансира један, а од 2011. године у потпуности два покушаја вантјелесне оплодње.
Вантјелесна оплодња - Фото: РТРС
Вантјелесна оплодњаФото: РТРС

Право на ову процедуру имају сви парови којима је доказан стерилитет, а у посљедње три године издвојено је преко седам милиона марака. Поједини градови и општине у Републици Српској издвајају одређени износ за суфинансирање, а град Бијељина предвидио је 20 хиљада марака за ове намјене.

У претходне три године за вантјелесну оплодњу издвојено је преко седам милиона марака, док је за ову годину предвиђено 2,5 милиона. Фонд здравственог осигурања за сада је одобрио 373 захтјева, док је у 2016. и 2015. години било 519, односно 408 покушаја. За територију Бијељине у овој години до сада је одобрено 39 захтјева за вантјелесну оплодњу, а примјетно је повећање у посљедње три године.

Николина Душанић, руководилац Службе за односе са јавношћу Фонда здравственог осигурања Републике Српске каже да је у прошлој години одобрено 58 захтјева, док је 2015. године укупно било одобрено 32 захтјева.

- Подсјећамо осигуранике да Фонд у потпуности покрива поступак вантјелесне оплодње женама до 40 година старости, женама од 41 до навршене 42 године пола, а женама које имају више од 42 године, а добију дијете након поступка вантјелесне оплодње, у потпуности надокнађује трошкове - наводи Душанићева.

Због повећања броја захтјева одборник у Скупштини града Бијељина, Срђан Мијатовић сматра да би у буџету требало бити више од 20 хиљада, колико се до сада годишње издвајало за ове намјене.

- Преко 30 општина и градова у Српској подржавају трећи покушај вантјелесне оплодње у потпуности. ФЗО покрива два и зашто не бисмо у буџету наше суграђане упознали да можда већа средства издвојимо за те намјене - каже Мијатовић.

Из градске управе истичу да до сада није пробијен буџет од 20 хиљада марака, те да увијек постоји могућност да се он повећа. Тренутно се паровима за трећи, четврти или сваки наредни покушај, покрива дио трошкова, а процедура у Бањалуци кошта 5.500 марака.

Према подацима Фонда здравственог осигурања, у порасту је број парова из Бијељине који им се обраћају за помоћ, тако да је планирано да у наредном периоду још више новца буде издвојено за ове намјене. Поступком вантјелесне оплодње у Републици Српској на свијет је дошло хиљаду беба.