latinica  ћирилица
16/12/2017 |  14:12 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Дукати и полуге у 2018. години јефтинији за 20 одсто

Скупштина Србије требало би да до краја децембра усвоји измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност, а једна од њих односи се и на укидање стопе од 20 одсто која се плаћа приликом куповине инвестиционог злата, под којим се подразумијевају дукати и златне полуге.
Злато (Фото: Flickr/Bullion Vault) -
Злато (Фото: Flickr/Bullion Vault)

Србија на тај начин хармонизује своје прописе са сличнима у ЕУ.

У компнији "Инсигнитус", која се бави трговином златом, очекују прави бум у трговини златом у Србији послије укидања ПДВ-а наредне године.

Директор "Инсигнитуса" Љуба Јакић рекао је да су грађани код продаје губили 20 одсто док је на снази наплата ПДВ-а, те да због система обрачуна тог пореза није било шансе да он буде враћен грађанима.

Због оптерећења порезом домаћи купци су инвестиционо злато куповали у Хрватској и Словенији. Ријеч је о платформама које имају годишњи промет од неколико стотина хиљада евра.

Грађани Србије који у Хрватској и Словенији уложе у куповину инвестиционог злата обично га и депонују у тим републикама.

Сви који желе да се опробају у инвестицијама у злато послије укидања стопе ПДВ-а, могу да виде шта их чека преко компаније "Инсигнитус". Плочица од једног грама злата кошта 6.590 динара или 55 евра, а од пет грама 29.539 динара, односно 247,6 евра.

За десетограмску плочицу треба издвојити 57.085 динара (око 478,5 евра), док је најскупља плочица злата од 50 грама, чија је цијена 272.153 динара (око 2.281 евро).

Извор: Срна