latinica  ћирилица
16/12/2017 |  09:55 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Процедура није прекршена

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да приликом усвајања сета закона о акцизама није прекршена процедура и да ће тај закон донијети много добрих ствари за грађане БиХ.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Највећа вриједност посљедње верзије овог закона је та што средства не иду у буџет, него на рачуне предузећа које се баве изградњом путева, нагласила је Мајкићева.

Појаснила је да су то ентитетска јавна предузећа и парламенти ентитета контролишу њихов рад, а не Парламентарна скупштина БиХ.

"Управа за индиректно опорезивање БиХ директно њима шаље паре и нема више могућности да се мало узме за буџет", рекла је Мајкићева за Независне.

Она је додала да се овим посљедњим модификованим верзијама не повећавају акцизе, осим на биогориво и биотечност, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, а тако прикупљена средства не могу ићи у буџет, него ће искључиво бити кориштена за изградњу ауто-путева, путева и њихову реконструкцију.

Навела је и да су усвајањем овог сета закона деблокирана средства Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развој и да је то намијењено развоју.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому ПС БиХ Александра Пандуревић рекла је за Независне новине, да ти акти нису могли бити на дневном реду јер нису прошли пословничку процедуру и није се знало ко је предлагач.

Према њеним ријечима, акцизе неће довести само до поскупљења горива, него ће изазвати ланчано поскупљење и робе и услуга. Она каже да очекује скок цијена од пет одсто, као и да ће само поскупљење горива, у просјеку, домаћинство на годишњем нивоу коштати 400 КМ.

"При томе, сулудо се задуживати сада за пројекте за које још немате ни идејна рјешења. БиХ већ има задужења од три милијарде која није реализовала и за тај новац плаћамо десетине милиона пенала", навела је она.

Осим тога, како каже Пандуревићева, уопште није обезбијеђено транспарентно трошење новца, а "досадашње анализе говоре да у Српској недостаје 38 милиона КМ намијењених изградњи ауто-путева, а у ФБиХ чак 293 милиона".

Извор: СРНА