latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:33 ⇒ 16/12/2017 | 09:57 | Аутор: РТРС

Арапски капитал улази и на територију Републике Српске! (ВИДЕО)

Арапски капитал одавно је видљив у Сарајеву и ФБиХ , полако, али сигурно преко посредника улази и на територију Републике Српске. Документ која смо синоћ први пут објавили у Печату потврђују да су арапски инвеститори већ власници земље у Источном Сарајеву, тачније у општини Источни Стари Град.
Арапи - земљиште - Фото: РТРС
Арапи - земљиштеФото: РТРС

Највећи арапски инвеститор у БиХ, уједно и пословни партнер лидера СДА Бакира Изетбеговића, Сулаиман Абдулах Ал Шиди власник је близу 204 дунума земљишта у општини Источни Стари Град.

"Немам званичан податак, али чујем из медија али и озбиљних људи да је продато, не знам колико дуунма наше земље коју су користили наши дједови, неким Арапима", рекао је мјештанин Хреше –Источни Стари Град Радивој Каришик.

Саудијски Абдулах Ал Шиди оснивач је предузећа СРЕ доо Сарајево. Директор тог предузећа Нуџејма Сендеровић је по његовом овлаштењу у марту прошле године у три транскације купила више од 200 дунума земље на Хреши тј. локалитету Борија. 

Купопродајна цијена за све описане непокретности описаних у члану 1 овог Уговора износи 1.430.554 КМ.

Начелник Источног Старог Града никада није одговорио како је утрошен новац од продаје, умјесто тога оптужује РТРС да уништава Општину. Вјешто избјегава и да каже да су арапски инвеститори стварни купци земље на Борији али и на Требевићу.

"У нас постоји продаја земље по Регулационом плану и ми ћемо и даље да радимо по Регулационом плану и планирамо наш развој", изјавио је начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић. 

Рампу на даљњу продају земље ставило је Правобранилаштво Српске. Након њихове жалбе, РУГИП је поништила два рјешења којима се утврђује власништво у корист Источног Старог Града и тиме ускратила право прометовања 56 дунума атрактивног земљишта на Требевићу.

Како сазнајемо, Општина је већ продала 11.606 м2 за 290.000 КМ извјесном Сенаду Спахићу. Међутим, купљено земљиште не може се укњижити због чега је Источни Стари Град тужио РУГИП Републике Српске. 

"С обзиром на то да је дио парцела продат остаје да се види хоће ли општина  морати да врати новац купцима", нагласио је шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Источни Стари Град Дубравка Драгаш.

О Спахићу се зна тек толико да је већ куповао земљу на Ступу и Илиџи у федералном Сарајеву за кувајћанина Јасема Ахмеда Ал Кандерија, власника резиденцијалног насеља Осеник код Хаџића, направљеног за богате Арапе. Извјесно је да је из те пословне релације потекао новац за куповину земљишта на Требевићу.