latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:27 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Састанак о развоју Универзитета у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Развој Универзитета у Источном Сарајеву била је тема управе ове високообразовне институције са представницима локалних заједница и народним посланицима са истока Српске. Популациона политика, индекс студентске искориштености локалних заједница, усклађеност тржишта рада са кадровским профилима – само су нека од питања о којима је расправљано.
Универзитет И.Сарајево - Фото: РТРС
Универзитет И.СарајевоФото: РТРС

Изражени демографски диспаритети у Српској, и лоша статистика Истока кроз активне миграције, свој данак узима и на Универзитету Источно Сарајево. Стога је главни развојни пут одшколовати и задржати младе нараштаје, став је без изузетка.

 "Овај простор може опстати само уколико је демографски стабилинији и у оквиру тога јако нам је битна образованост становништва, јер образовање је предуслов за развој", рекао је Стево Пашалић, в.д ректора Универзитета у И.Сарајеву

У том контексту, један од прихваћених приједлога јесте и да се Универзитет захвали нерезидентним професорима, како би њихово мјесто заузели властити кадрови. Процес може бити болан. Ипак, крајње је вријеме да почне. 

"Не можемо рећи да велики допринос ти људи нису дали развоју нашег Универзитета, али напросто дошло је вријеме  и видим да постоји ријешеност ректората Универзитета да се озбиљно позабави тим питањем у наредном периоду", навела је народни посланик Данијела Мрда.

Питање којим ће се и управа и сви релевантни фактори позабавити, јесте како учинити Универзитет још примамљивијим за овдашње свршене средњошколце и оне из окружења, те преиспитати постојеће студијске програме и њихову усклађеност са тржиштем рада. И колико год се чинило другачије, дисбаланс ипак, није онакав каквим се у пракси настоји приказати. 

"Ми смо сви сложни да радимо на томе да се кандидује и читав сет рјешења", каже Соња Караџић Јовићевић.

Развој Универзитета императив је свих, без обзира на политичку или било коју другу припадност. А императив за град Источно Сарајево опстанак свих факултета и студијских програма, који тренутно егзистирају на подручју града, уз пуно уважавање потреба и хтијења и других локалних заједница. 

"Сматрамо и желимо да све што данас имамо у овом формату – осам факултета са сједиштем у Граду и у наредном периоду буду ту гдје јесу", рекао је градоначелник Источног Сарајева.

У контексту рјешавања свих отворених питања који тиште Универзитет, овакви разговори, договорено је постаће уобичајена пракса, која би требало да резултира и документом развојна Стратегија Универзитета. За почетак резултирала је анализом из укориченог издања под називом “Популациона политика у образовању Српске” и информацијом да је при Педагошком факултету формиран Центар за популациону едукацију раст и развој дјеце. Обоје ће бити на услузи локалним заједницама као смјернице за њихову популациону политику.