latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:11 ⇒ 16/12/2017 | 11:16 | Аутор: РТРС

26 година скупљали доказе - оптужнице за гранатирање Банских двора (ВИДЕО)

Након хашких пресуда херцеговачкој шесторки, хрватска јавност се данима бави оптужницама, које је ова држава подигла за гранатирање Банских двора 1991. године у Загребу, у којима је тада сједио Фрањо Туђман.
Бански двори - Фото: РТРС
Бански двориФото: РТРС

Један од оптужених официра тадашње ЈНА генерал Љубомир Бајић каже да је ваздушни напад наредио на своју руку, јер је штитио интегритет земље. У Хрватску не планира да иде.

26 година трајала је истрага о испаљивању шесет ракета на Банске дворе, у циљу, како пише у пријави: "дестабилизације Републике Хрватске." Осим Бајића оптужен је и тадашњи начелник ваздушне одбране, два официра и два пилота.

Пилот супергалеба који је испалио ракете, иначе Хрват, Давор Лукић, 91. побјегао је у Јужноафричку републику гдје пилотира комерцијалним авионима, а његов блиски пријатељ за хрватске медије изјавио је да му је сумњиво да се након толико времена завршава након Хашке пресуде шесторки. Љубомир Бајић који је својим чином умало промијенио ток последњих ратова каже да ће се јавити на позив српског правосуђа, али га хрватска оптужница не занима.

"Ја сам се заклео држави у којој сам живио, да ћу је бранити, штити њен интегритет и суверенитет, и онај који се дрзнуо да то наруши ја сам лично сматрао да сам имао право да урадим оно што сам урадио. Дјеловао сам сам сам, био сам тако ко сироче", навео је Бајић.

Објашњавајући зашто се чекало 26 година, Хрватска предсједница каже да нису били доступни кључни свједоци и подаци. 

"Оптужница мора бити чврста и утемељена како не би била одбачена. Верујем да правда треба стићи, некада је и касно, али добро је да стигне", рекла је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Србија ће одговорити тек када добије захтјев Хрватске изјавила министарка правде Нела Кубуровић. Медјутим, с обзиром на то да хрватска не одговара на српске молбе за изручење, вјероватноћа је веома мала. Шеф дипломатије, Ивица Дачић рекао је да Хрватска никако да изађе из кола антисрпске хистерије.

У нападу је једна ракета погодила Банске дворе, али је руководство хрватске остало неповријеђено. Једна особа је погинула у околним зградама на које је пало осталих пет ракета.