latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:46 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Удружење логораша Мостар подиже кривичну пријаву против Човића и Љубића

Управни одбор Удружења логораша Мостар донио је данас одлуку о подношењу кривичне пријаве против предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Драгана Човића и саборског заступника Боже Љубића због негирања пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију бившим челницима Хрватске заједнице Херцег Босне.
Драган Човић и Божо Љубић - Фото: СРНА
Драган Човић и Божо ЉубићФото: СРНА

"Удружење логораша Мостар подузеће све мјере, радње и поступке за покретње кривичне пријаве против Драгана Човића и Боже Љубића у складу с Кривичним законом ФБиХ", навели су из Удружења логораша Мостар.

Предсједник Удружења логораша Мостар Сафет Ножић рекао је казао да почиње поступак прикупљања доказа и материјала који ни могли резултирати кривичном пријавом, док је члан Управног одбора Удружења Алија Лизде истакао како су Човић и Љубић прекршили Кривични закон јер су негирали пресуде међународних институција, за шта су прописане казне затвора до три године.

Жалбено вијеће Хашког суда је крајем новембра утврдило да је првостепеном пресудом правилно утврђено постојање међународног оружаног сукоба током рата у БиХ те да је правилно утврђено да је Хрватска проводила контролу над дијелом БиХ током рата и то преко локалних тијела у Херцег Босни, што потврђује да је постојало стање окупације у БиХ од стране Хрватске.

Јадранко Прлић осуђен је на 25 година затвора, Бруно Стојић на 20 година затвора, Слободан Праљак и Миливој Петковић на по 20 година, Валентин Ћорић на 16 година, а Берислав Пушић на 10 година затвора. Осуђени су по више тачака оптужнице, међу којима је злочин против човјечности, као и убиства, прогон и затварање Бошњака.

Лидери Хрвата су, као и већина политичара из Хрватске, првобитно изјавили да не признају одлуку Хашког суда. Драган Човић је пресуду назвао злочиначком, наводи портал Кликс.

Извор: Кликс