latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:41 | Аутор: РТРС

Главни узрок смрти од рака нису само генетика и лоша срећа

Узрок канцера нису увијек генетика и лоша срећа. Истраживачи тврде да много људи може да ради на смањењу ризика од оболијевања и чак смрти.

Скоро 40 одсто смртних случајева изазваних раком може да се спријечи и то промјенама начина живота, показала је студија спроведена у Аустралији. Истраживачи са Института за медицинска истраживања Бергхофер испитали су осам група фактора ризика које су међународне институције прогласиле узрочницима рака.

Ријеч је о дуванском диму, дијети, конзумирању алкохола, изложености УВ зрачењу, гојазности, физичкој неактивности, инфекцијама и хормонима. Научници су настојали да утврде колико је смртних случајева изазваних раком узроковано овим факторима како би могли на вријеме да се спријече.

У студији објављеној у часопису International Journal of Cancer, наводи се да су набројани фактори одговорни за чак 41 одсто смртних случајева овог типа код Аустралијанаца и 34 одсто код Аустралијанки.

"Најчешћи узрок оболијевања, а затим и смрти, био је дувански дим. Активно и пасивно пушење убило је чак 23 одсто Аустралијанаца", истиче професор Дејвид Вајтмен са Института за медицинска истраживања Бергхофер.

"Други главни фактори били су лоша исхрана, гојазност и инфекције. Сваки од ових фактора узроковао је око пет одсто смртних случајева изазваних раком", додаје Вајтмен.

Ови фактори су најодговорнији за оболијевање од рака плућа, цријева, стомака, јетре и коже. Већи ризик од оболијевања од ових болести јавља се прије код мушкараца него код жена, јер се наводи да мушкарци пију и пуше више, проводе више времена на сунцу и не хране се добро.

"Иако је у многим случајева рак неизбјежан или неизљечив, ова студија је доказала оно што знамо већ годинама: канцер се не јавља увијек као посљедица генетских предиспозиција или лоше среће", додаје Вајтмен.

"Ова студија показује да око 17.000 смрти изазваних канцером може да се спријечи годишње уколико би људи усвајали савјете и смањили изложеност овим факторима ризика. Ако тренутно пушите, потражите савјет како да оставите цигарете. Ограничите унос црвеног меса и у своју исхрану уврстите воће, поврће и влакна", додаје професор.

Извор: Б92