latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:14 | Аутор: РТРС

Охајо - Усвојен приједлог закона о забрани абортуса усљед аномалија

Сенат савезне америчке државе Охајо усвојио је приједлог закона којим се љекарима забрањује вршење абортуса на захтјев жена код чијих фетуса је дијагностификован Даунов синдром, пренијели су амерички медији.
Ембрион (илустрација) -
Ембрион (илустрација)

Према приједлогу закона, труднице ће бити спријечене да изврше абортус уколико се генетским тестирањем утврди да ће њихове бебе бити рођене са Дауновим синдромом.

За приједлог закона гласало је 20 чланова Сената, док је 12 било против.

Након гласања, приједлог закона ће бити прослијеђен канцеларији гувернера Џона Касича, који ће имати рок од 10 дана да потпише закон.

Новим законом се не предвиђају кривичне пријаве за мајке, али ће њихови љекари изгубити медицинске дозволе уколико изврше абортус, а знају да постоји поремећај, и биће оптужени за злочин четвртог степена, преноси "Спутник".

Предсједник организације "Право на живот" у Охају Мајк Гонидакис изјавио је да сваки грађанин Охаја заслужује да живи, "без обзира на то колико хромозома има".

Потписивањем новог закона, Охајо би, уз Индијану и Сјеверну Дакоту, постала трећа савезна држава која ће увести забрану абортуса због аномалија фетуса.

Многи Американци се противе абортусу из вјерских разлога.

Извор: СРНА